logo skc

  

sr

  

 

UTORAK, 8. NOVEMBAR U 19.00

Godišnja izložba dizajn sekcije 22

Najznačajniji segment programa 19. Međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Opširnije

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Kritičko izdanje dela Ive Andrića

razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora
Opširnije

UTORAK, 29. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Stihovi Dantea Aligijerija

Polazna tačka za ovo izdanje „Izvođenja poezije na filmu“ biće

Opširnije

ČETVRTAK 3 –14. NOVEMBAR

ILUSTRACIJA U FILMU

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima

Opširnije

ANĐELKO ANUŠIĆ: ŽIVOT IZ ZASJEDE

zivot-iz-zasede.jpg

SREDA, 27. APRIL U 19.00 VELIKA SALA

razgovor povodom romana
učestvuju: Slavica Garonja, Slađana Ilić i autor
„Junak romana ʻŽivot iz zasjedeʼ Veljko Hrvaćanin (pre asimilacije - starinom Ervaćanin) iz familije je likova ovoga pisca, njegovih ranijih proznih i romanesknih knjiga. To je izgnanik iz Krajine, koga autor, odnosno sam život, izvodi sada ʻna svetsku scenuʼ, senčeći usput univerzalnu sudbinu bezdomnika, gde se pokazalo ʻda je sudbina srpskih (i)imigranata specifična, nesravnjivaʼ. On više nije voljni ili nevoljni zatočenik zapadnih oboda Balkanskog poluostrva, svoga šireg zavičaja i rigidnih stereotipa o svojoj otadžbini. On nastoji da izvan tih prostora i okvira nekako nastavi svoj ʻoštećeni životʼ. Ali, budući da je - zajedno sa svojim precima - vekovima bukvalno ʻživeo u zasediʼ - i to dvojakoj, čuvajući, na jednoj strani goli život, i na drugoj svoja elementarna nacionalna i verska obeležja, jezik, istorijsku samosvest i ljudsko dostojanstvo - zla kob takvog načina života ne napušta ga. Ne nalazi sigurno okrilje ni kod svojih bližnjih u matičnoj zemlji, u kojoj biva raspoređen u privremeni bivak na Kosovu i Metohiji, u kuću jednog Srbina koga su oterali Šiptari - gde i on biva, sa svojom jedanaestočlanom porodicom, ubrzo odatle proteran, i seli se u severni deo Srbije, gde od takozvanih starosedelaca ne biva rado dočekan. Sticajem okolnosti koje su pomalo ukrštaj njegove nepokorne, samobitne ljudske naravi i ʻvektorskih sila tla i istorijeʼ, odatle se zapućuje u Holandiju, u mestašce sa glasovitim sedištem i sastajalištem ʻBilderberg grupeʼ - za koju se osnovano veruje da je svetska vlada u senci, a koja je upravo donela smrtnu presudu njegovoj bivšoj zemlji, i raširila pandemijsku omrazu Srba po svetu koja se endemski zakorenila. I tu ga, ma gde se obreo i šta god činio, i kako god se ponašao, na svakom mestu - sačekuje stari ʻživot iz zasjedeʼ. Tu se tragično ʻsmrsla suđajna kružnica njegovog životaʼ.
Roman je filmičan, napisan bistrim, pitkim, uverljivim jezikom i reskim dijalozima.“ Anđelko Anušić

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account