• 5.jpg
  • 1.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 2.jpg

četvrtak, 25. maj u 18.30 Galerija SKC Novi Beograd
Centar za istraživanje popularne muzike
predavač: Nikola Pejčinović, muzikolog, muzički urednik i kritičar Radio Beograda i saradnik Centra za istraživanje popularne muzike
Centar za istraživanje popularne muzike 2014. godine započeo je projekat proučavanja muzičkih scena u Srbiji analizirajući muzičke prakse u gradovima širom Srbije - U nastavku istraživanja, cilj saradnika Centra je da se mapiraju, povežu i promovišu lokalni festivali i određene bine većih međunarodnih festivala u zemlji koji afirmišu rad domaćih autorskih bendova i izvođača. Daljim proučavanjem popularnih muzičkih scena u Srbiji, saradnici centra posebno žele da pruže priliku za bolju medijsku vidljivost i promovisanje kulture mladih prikazane na festivalskim binama širom Srbije.
Prvo predavanje u okviru novog „festivalskog“ ciklusa istraživanja usmereno je na srpsku džez festivalsku muzičku scenu. U fokusu istraživanja je ukupno osam festivala posvećenih ovom žanru, održanih 2016. godine: Beogradski džez festival, Novosadski džez festival, Nišville, Pančevački džez festival, Jazzik festival Subotica, Kragujevački džez festival, Kanjiža džez festival i Nova fest. Široka repertoarska ponuda manifestacija, veliki broj izvođača koji su na njima nastupili, kao i njihova žanrovska raznovrsnost otvorili su prostor za tumačenje odnosa između održanih festivala kada je reč o njihovim žanrovskim politikama, te njihovo pozicioniranje na srpskoj džez festivalskoj mapi.

Pin It