logo skc

  

 

KO JE UBIO ŠREDINGEROVU MAČKU?

kvantnamacka_copy_copy.jpg

ČETVRTAK, 13. DECEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

TRIBINA INSTITUTA ZA FIZIKU U BEOGRADU
- Jedna kvantnomehanička istraga –
Na naučnopopularnoj tribini, nakon brojne posete prethodnih meseci, idemo još dublje u fundamentalna pitanja i ponovo otvaramo čuveni, nerešeni slučaj Šredingerove mačke.
Jedan od očeva kvantne fizike, austrijski fizičar Ervin Šredinger smislio je 1935. provokativan misaoni eksperiment koji će postati ne samo ilustracija primene standardne kopenhaške interpretacije kvantne mehanike, nego i simbol moderne fizike koja sa uspehom opisuje svet, ali je suprotna ljudskoj intuiciji. Slavni paradoks sa mačkom koja je zatvorena u sanduku i čiji život zavisi od toga da li fenomen merimo ili ne merimo, danas dobija sasvim nove obrte.
Istragu o tome da li je mačka živa ili mrtva pokrećemo kroz razgovor u kome učestvuju: dr Marko Vojinović, fizičar, Institut za fiziku u Beogradu, dr Slobodan Perović, filozof, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, dr Mirko Đorđević, biolog, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković” i Mirjana Đurđević, književnica. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević.

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account