logo skc

  

sr

  

 

UTORAK, 8. NOVEMBAR U 19.00

Godišnja izložba dizajn sekcije 22

Najznačajniji segment programa 19. Međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Opširnije

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Kritičko izdanje dela Ive Andrića

razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora
Opširnije

UTORAK, 29. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Stihovi Dantea Aligijerija

Polazna tačka za ovo izdanje „Izvođenja poezije na filmu“ biće

Opširnije

ČETVRTAK 3 –14. NOVEMBAR

ILUSTRACIJA U FILMU

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima

Opširnije

OD KONKRETNOG KA APSTRAKTNOM

10.jpg

3 - 13. SEPTEMBAR

izložba fotografija studenata II i III godine grafičkog dizajna i multimedije Fakulteta savremenih umetnosti

mentor izložbe: Svetlana Knežević Lukić, profesor fotografije    

podrška: Irina Tomić, profesor istorije umetnosti

studenti izlagači: Marijana Ivančov, Kristina Jaćimović, Sara Jovanović, Darja Raduk, Nevena Trkulja, Sara Lazić, Isidora Munđa, Aleksandra Svetlik,  Aleksandar Anđelković, Marija Lacman, Kristina Živadinović, Jovana Kastratović, Ana Pantović, Tamara Cvijić, Isidora Panić, Ana Knežević, Ana Vukosavljević, Dino Brničanin, Milica Gajić, Mina Kaljević

Dete prvo spoznaje svet oko sebe, pa tek onda onaj u sebi, tako studenti Fakulteta savremenih umetnosti najpre fotografišu konkretan svet koji ih okružuje, pa tek onda prelaze u domen apstrakcije.

Njihove oči postepeno se navikavaju da posmatraju okolinu kroz objektiv, kako da kadriraju, fotografišu, da primete nešto što do tada nisu. Put od konkretnog ka apstraktnom podrazumeva višestruko sazrevanje studenta kao ličnosti i kao umetnika, ali pre svega kao posmatrača. Na tom putu student uči da prepozna motiv vredan kadra, a za to je potrebno dosta vežbe i vremena.

U početku nastaju slučajni motivi. Istražuju najpre dnevno svetlo, a potom veštačko. Pažnju im privlače neobični ili sasvim obični predmeti koje koriste svakodnevno, pokušavajući da u svemu nađu zanimljivost.

Vremenom, slučajevi prerastaju u namere i eksperimentisanjem oni postepeno osvajaju ne samo svet oko sebe, već i onaj unutarnji, bez koga bi sve bilo puki prizor, bez ličnog potpisa.

Taj unutarnji svet, toliko jedinstven za svaku ličnost jeste ono što se posebno spoznaje tokom studija. Radeći portrete, na primer, student upoznaje druge, analizira ljude oko sebe, primećuje lepotu i individualnost u svakom biću, dok se autoportretom suočava sa samim sobom, sa sopstvenim strastima duše i imaginacije.

Od racionalnog prelazi u svet mašte i snova i počinje da stvara sopstvene svetove, često vrlo apstraktne, u kojima i nemoguće postaje moguće. 

mr Svetlana Knežević Lukić, profesor na predmetu Fotografija, FSU

(Radno vreme galerije:  radnim danima 11.00 – 18.00)

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account