logo skc

  

 

KRAJ I POČETAK

panic_milorad.jpg

ČETVRTAK, 6. SEPTEMBAR U 19.00

GALERIJA SKC

IZLOŽBA UMETNIČKE GRUPE DIMENZIJA

Pitanje koje izložbom „Kraj i početak“,  umetnici postavljaju sebi i publici jeste pitanje stvaralačke volje, tj. dilema o početku i stvaranju. Da li je volja opredeljenje ka početku ili je volja opredeljenje ka kraju? Ako je volja zasićenje onda je reč o kraju, ako je rađanje nove ideje iz zasićenja, onda je to početak. Šopenhauer je podelio svet na volju i predstavu rekavši: „Svet je moja predstava i moja volja.“ Pod predstavom podrazumevajući subjekat, objekat (koji je naspram subjekta)  i prostor. Početak i kraj postoje samo u tom svetu predstave u kome su subjekat i objekat u korelaciji, nastaju i nestaju zajedno u odnosu na prostor.  Volja je druga polovina sveta – ona je stvar po sebi, transcedentalna, bezdimenzionalna, izvan mogućnosti saznanja.  Ona je ono što jeste – metafizičko Ja i kao takva može se spoznati kroz samosvest.  Radovi ovih pet umetnika otvaraju pitanja smisla i granica savremene skulpture, koja danas sežu u oblast prostornih instalacija, eksperimenta i angažovane umetnosti.
Izložba obuhvata dela u mediju skulpture kao i crteže, slike i kolaže koje pružaju opsežniji uvid  o stvaralačkom procesu i interesovanjima autora. Zastupljeni su različiti materijali i način obrade od tradicionalnih kao što su kamen, drvo, metal preko plastike, kompozitnih materijala do čokoladnih bombonica. Inovativnost u upotrebi vajarskog medija i izražajnih mogućnosti skulpture čini izložbu izrazito dinamičnom i uzbudljivom za posmatrača, dok jedinstveni stvaralački postupak otkriva intimno tumačenje stvarnosti svakog autora ponaosob.
Grupu čine: IVANA MILEV, MIODRAG ROGAN, MILORAD PANIĆ, PETAR SIBINOVIĆ i MILORAD STAJČIĆ, pet umetnika, koji su po vokaciji vajari, ali stvaraju podjednako u različitim medijima. Iako nastupaju zajedno, njihovo stvaralaštvo reflektuje raznolikost izraza i  autorskih poetika.  Zajednički je  odnos prema prostoru – idejnom, fizičkom i društvenom, a cilj grupe Dimenzija je da deluje kao pulsirajući organizam koji istražuje, ispituje, beleži, transformiše, neprekidno se razvija.

K. Marinković

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account