logo skc

PETAK, 2. DECEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

NIŠTA KOMERCIJALNO

pozorišna predstava

Opširnije

1 – 26. DECEMBAR

HAJDANA KOSTIĆ: MOJE DJETINjSTVO

crteži u kombinovanoj tehnici

1 – 26. DECEMBAR crteži u kombinovanoj tehnici Hajdana Kostić (1993) je slikarka i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Diplomirala je grafički
Opširnije

SREDA, 14. DECEMBAR U 19.00

IZLOŽBA GRAFIČKIH LISTOVA STUDENATA FAKULTETA PRIMENjENIH UMETNOSTI

Izloženi grafički listovi nastali su u toku osnovnih akademskih studija na predmetu Grafika,

Opširnije

Biljana Velinović: Crveno slovo

4_07.jpg

DO 6. MAJA GALERIJA SKC

Opus „Crveno slovo“ predstavlja radove multimedijalnog karaktera koji su nastali u poslednje dve godine. Ono što prožima sve radove jeste to što su inspirisani nekim običajima, a koji su, opet, vezani za verske praznike, crveno slovo u kalendaru. Običaji su u radovima prisutni tematski, i to kao običaj celivanja zemlje, običaj mešenja obrednog hleba, običaj farbanja jaja... ili kroz tehniku izrade i materijale koji su korišćeni u radu.  Tehnika veza primenjena je na različitim podlogama - krevetski čaršavi, platneni ubrusi, rudarski šlemovi... Dekorativnost veza suprotstavljena je uznemirujućoj slikovitosti scene i tragičnosti nosioca. Fotografije štampane na platnu su iz lične arhive autora.  Rudarski šlemovi su originalni šlemovi izvučeni iz Aleksinačkog rudnika posle velike nesreće 1989. godine. Istrajnim postupkom veza evocira se uloga žena u običajnim praksama, kućnim poslovima, ali i mučnost čekanja, na koje je često osuđena. Šta je, na kraju, crveno slovo? Verski praznik, dan za odmor, praznoverje...? Crveno slovo je priča o samoći.

Biljana Velinović (1977) diplomirala je zidno slikarstvo na FPU u Beogradu 2010. godine i doktorirala višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2018. godine. Docent je na FSU u Beogradu na predmetu multimedijalna umetnost, i profesor strukovnih studija na ITS-u na predmetima video produkcija i vizuelni efekti.  Izlagala je radove iz oblasti multimedijalne umetnosti i slikarstva na pet samostalnih i više grupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade za proširene medije ULUS-a, 2017. godine. Aktivno se bavi i primenjenim slikarstvom i u ovoj oblasti ima više izvedenih radova u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 2014. godine. Živi i radi u Beogradu.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account