logo skc

  

sr

  

 

UTORAK, 8. NOVEMBAR U 19.00

Godišnja izložba dizajn sekcije 22

Najznačajniji segment programa 19. Međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Opširnije

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Kritičko izdanje dela Ive Andrića

razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora
Opširnije

UTORAK, 29. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Stihovi Dantea Aligijerija

Polazna tačka za ovo izdanje „Izvođenja poezije na filmu“ biće

Opširnije

ČETVRTAK 3 –14. NOVEMBAR

ILUSTRACIJA U FILMU

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima

Opširnije

SANJA DOMAZET: PRIČE O LJUBAVI, GRADOVIMA I VILAMA RAZGOVOR POVODOM ROMANA „OZARENI“

sanja_domazet.jpg

SREDA, 24. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

učestvuju: Gordana Milosavljević Stojanović, Sanja Domazet i Vesna Kapor

Novi roman spisateljice, profesorke i novinarke Sanje Domazet „Ozareni“ jeste priča o strasti, novcu, intrigama i zločinu, kojoj ljubav uvek prethodi i stoji iznad svega. Ovo delo  je omaž savremenom svetu, toj pijaci duša,  inspirisan svevremenom temom sukoba unutar staleža i polova, lepotom „oko koje je uvek ili mrak ljudske sudbine ili sjaj ljudske krvi“. „Ozareni“ otvaraju pred čitaocima tajna vrata zemaljskih, i onih drugih svetova kroz nesvakidašnji zaplet i neočekivan rasplet. Objavljene su još tri proze Sanje Domazet koje, svojom žanrovskom različitošću, originalnošću tema i stilskim obrtima, potvrđuju sveobuhvatnost i interdisciplinarnost njenog književnog opusa. U putopisnoj prozi „Gradovi“, metropole postaju književni junaci oko kojih se plete zanimljiva istorijska i umetnička građa. Pisac, novinar i profesor, Sanja Domazet, gotovo filmski slika svoje likove, bilo da su oni gradovi ili njihovi stanovnici. Zbirka priča „Ljubav nije dovoljna“ dokazuje da se ljubavi nikada ne završavaju, da za ljubav nema pomoći osim voleti više, kao i da strastvenost uvek čini čoveka moćnim.  Od Moskve i Beograda, do japanskih šuma smrti i zabačenih kineskih provincija, od velikih, sjajnih prestonica, do koncentracionih logora, u ovoj knjizi ne prestaje da kuca srce ljubavi. U knjizi „Male boginje“ Sanja Domazet otkriva se kao pisac modernih bajki čije su glavne junakinje zavodljive, strasne, lirske, krilate, nežne boginje koje vole decu i sve čine da njihove poraze pretvore u trijumfe, a strahove u smeh, jer bojati se znači propustiti sreću.  

Prozu Sanje Domazet karakteriše posebnost da „milokrvnim“ jezikom nagoveštava i najzloslutnije ishode gradeći tako literarni kontrapunkt. Kada se čitalac utopi u mekotu reči, zaspe ga jeza stvarnosti. To je slovensko nasleđe pisca poniklog u prozi Čehova, Nabokova, Dostojevskog, koji jarko slika strahotne ponore duše. U pričama Sanje Domazet jezik je oplemenjen slojevitošću morfologije i sintakse, ali i istančanim osećajem za muziku koja treperi u ritmu rečenice oblikovane na temeljima najbolje srpske književnosti.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account