logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

PERO ZUBAC: RAZGOVORI SA GOSPODINOM

pero_zubac.jpg

SREDA, 2. JUN U 19.00 VELIKA SALA

CIKLUS: NAŠI SAVREMENICI

poetsko-muzičko veče
učestvuju: Miloš Zubac i Pero Zubac
„Stvoriti Nešto, a da Ono nosi Harmoniju! Sa kakvom neizdržljivom lakoćom to Zupcu polazi za perom! To je, kako on kaže, val koji donosi mir.
Čitajući ga, čovek ima utisak da je u njemu stalno u opasnosti da otpadne u neke svoje bezdane jedan sakriveni deo nematerije, da ga Pero čvrsto uz sebe priljubljuje i ne dozvoljava mu samostalnost jer, bez tog dela, on je samo Pesnik, ranjiv i porozan. Ta, uslovno rečeno, igra na život i smrt (?!) stalno traje i stalno je neizvestan njen rezultat. Nematerija pobeđuje za trenutak - dok nastaje pesma. U tom trenutku dolazi pitanje: ,Gde li se život denu?ʼ posle Pesme, nematerija opet prestaje da gubi sve do novog doba, neke večeri ili kiše...
A ljubav? Ona je svemoguća. Ona govori nemuštim jezicima isto kao i ovim jedinim koga prepoznajemo a da ni na njega nismo u potpunosti svikli. Reč je ljubavnica koja je stid sačuvala, čija je strast čista kao radost deteta, koja ljubi i priljubljuje a da u tom ni trun pohote nema. Kroz tu reč Zubac voli.
Ponekad je dobro u književnosti, u Poeziji naročito, ostaviti nedovršenu misao, njen prazan prostor da se po sopstvenoj slobodi širi ili, još tačnije - ostaviti detalj da sebe ulepšava upravo tim nekazanim. Ali, takva misao, takav detalj traži svoj trenutak, ono pravo vreme kad bi trebalo da nastupi. Zubac to zna. I poručuje - treba Voleti. Sa velikim ,Vʼ. Jer, samo to voljenje ima smisla. Voleti bez rezerve i pisati isto tako. Postati, samim tim, ptica. Nemati okvire. Nemati granicu srca. Nemati granicu sna. Od nemanja stvoriti sve. Odnosno, stvoriti Pesmu.“

Slađana Dikić Simićević

 PERO ZUBAC: RAZGOVORI SA GOSPODINOM  PERO ZUBAC: RAZGOVORI SA GOSPODINOM  PERO ZUBAC: RAZGOVORI SA GOSPODINOM

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account