logo skc

  

 

ALBUM SEĆANJA NA NAŠE PRETKE

Moravska_divizija.jpg

SREDA, 6. APRIL U 18.30

MALA SALA

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ predstavlja rezultat želje da se oda počast pojedincu - srpskom vojniku i njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu,slobodu i istinu i deo je prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata.

Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Ciklus: Veliki rat i književnost
izložba
izložbu otvara Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka  ratnika Srbije 1912 – 1920.
Oživimo sećanja. Osvežimo pamćenje. Pomozimo istoriji! Učinimo  vidljivim duh i delo naših slavnih predaka učesnika Prvog svetskog rata. Učestvujte u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.
u 19.00

MALA SALA

/ JELICA ZUPANC: BIST DU DRAGIŠA VASIĆ
razgovor o romanu i povodom romana
Govoriti o preskočenom, o prigušenom delu istorije, o ličnostima koje se bez obzira na to pojavljuju kao mera stvari, kao mera univerzalnog, u našim umovima još je nepoželjno.  Dragiša Vasić, čovek velikog talenta,  različitih interesovanja, i napokon neverovatnih angažmana,  u romanu Jelice  Zupan otvara novo-staro pitanje: ko određuje šta je to aktuelno (moderno) a šta oveštalo (nezanimljivo) na književnoj sceni? Ko je taj ko, ko su ti, koji klasifikuju istoriju i kulturu? Pripovedajući iz samog opusa, iz poetike Dragiše Vasića, autorka sistematično razmotava istorijsko vreme, analizira ga, detaljno i neumoljivo sa različitih filozofskih i  umetničkih aspekata.  Zalazeći  u intimistički, porodični svet pripovedača, dalekih srodnika Dragiše Vasića, njihov svet i život, otvara se perfidnost političkih i ličnih intriga i interesa, neumoljivo isti,  uvek.  Kao važne tačke pripovedanja, zapravo neminovne, autorka uvodi Crnjanskog, Krležu, Ćosića. A problemski deo ovog zaista duboko refleksivnog pripovedanja počinje  rečenicom upućenom Brunu Šulcu, zapravo Dragiši Vasiću: BIST DU...
​Učestvuju: Milo Lompar, Jelica Zupanc i Vesna Kapor

 Album sećanja na naše pretke  Album sećanja na naše pretke  Album sećanja na naše pretke
 Album sećanja na naše pretke  Album sećanja na naše pretke  

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account