logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

Stihovi: Edne Sent Vinsent Milej

05_oktobar_filmforum_3.jpg

UTORAK, 5. OKTOBAR U 19.00 VELIKA SALA

ciklus: Izvođenje poezije na filmu

tema: Stihovi: Edne Sent Vinsent Milej

predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova

predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Deseto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ biće posvećeno mapiranju filmova u kojima se citiraju stihovi Edne Sent Vinsent Milej. Njihova dramaturška uloga kreće se uglavnom oko uspostavljanja ili učvršćivanja ljubavnih veza, kao u filmovima poput Vudi Alenovog „Iracionalnog čoveka“ iz 2015, filma „Bez ljubavi“ Harolda Buketa iz 1945, i „Heroja“ Breta Halija iz 2017. Njeni stihovi mogu biti korišćeni i kao naznaka naivne zablude oko uspešnog uspostavljanja veze, kao u filmu „Jesen u Njujorku“ Džoan Čen iz 2000. Oni u narativu filmova mogu da imaju i takvu ulogu da karakteru koji ih izgovara instant dodele dodatnu, emotivnu i intelektualnu dimenziju, poput vojnika i ratnog veterana narednika Torna Rajana, koga u filmu „Zauzmi visoki položaj“ Ričarda Bruksa igra Ričard Vidmark, mada je potreba da je on iskaže tu konkretno opet vezana za neku romantičnu aferu. Pa ipak, ima i odstupanja od tih pravila, kao u filmu „Reka kroz to prolazi“ Roberta Redforda iz 1992, u kojoj stihovi o sveći koja istovremeno gori s oba kraja uvode u dalju sudbinu Pola Meklina, koga igra Bred Pit, i koji će sagoreti u svojoj strasti ia uskoro biti nađen mrtav. O pomenutim i drugim filmovima u kojima se na različite načine upotrebljavaju stihovi Edne Sent Vinsent Milej pričaćemo prvog utorka u mesecu oktobru, čime će se nastaviti serijal „Izvođenja poezije na filmu“ čija su prethodna izdanja bila posvećena analizi filmskih izvođenja poezije T. S. Eliota, Vilijema Blejka,  Vilijema Batlera Jejtsa, Edgara Alana Poa, Tomasa Dilana, Volta Vitmena. Emili Dikinson, E. E. Kamingsa i Roberta Frosta.

mt_gallry:

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account