logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

STIHOVI ALENA GINZBERGA

filmforum_09_novembar_2021_2-.jpg

UTORAK, 9. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Ciklus: Izvođenje poezije na filmu

predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova

predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Jedanaesto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ biće posvećeno mapiranju filmova u kojima se citiraju stihovi Alena Ginzberga. Specifičan način na koji je Ginsberg izvodio svoje pesme, i to ne samo na književnim večerima već i na javnim skupovima čiji je karakter varirao od internih žurki do velikih demonstracija, kao i njegov krajnje  prepoznatljivi imidž, uslovio je da sekvence u kojima se on pojavljuje čak i u igranim filmovima budu ili neposredno preuzete iz dokumentaraca i umontirane kao znak vremena u kome se njihova radnja odvija, ili makar izvedene tako da što više naliče na snimke koji su dokumentarni. Iz mnoštva dostupne dokumentarne filmske građe, čiji se broj, čak i ako se ograničimo na dugometražne forme, kreće u stotinama, za ovu priliku izdvojene su tipične scene, kao i one koje ga povezuju sa potkulturama u čijoj vidljivosti je odigrao značajnu ulogu. Takođe je izdvojen i niz scena iz biografskih filmova (kao što su „Urlik“ iz 2010, „Na putu“ iz 2012, ili „Ubij svoje drage“ iz 2013) u kojima glumci koji igraju Ginsbergov lik izvode njegove pesme na način koji bi trebalo da bude što usklađeniji sa onim načinima koji su zabeleženi na dokumentarnim snimcima. U manjini su filmovi u kojima se njegovi stihovi čitaju izvan situacije u kojoj se on lično pojavljuje, i među njima je verovatno najupečatljiviji „Sprej za kosu“ Džona Votersa iz 2006. O pomenutim i drugim filmovima u kojima se na različite načine koriste scene izvođenja stihova Alena Ginzberga biće reči u komparaciji sa do sada već predstavljenim primerima filmskih izvođenja poezije T. S. Eliota, Vilijema Blejka,  Vilijema Batlera Jejtsa, Edgara Alana Poa, Tomasa Dilana, Volta Vitmena. Emili Dikinson, E. E. Kamingsa, Edne Sent Vinsent Milej i Roberta Frosta.

 Moj trenutak  Moj trenutak  Moj trenutak
 Moj trenutak  Moj trenutak  Moj trenutak
 Moj trenutak  Moj trenutak  Moj trenutak
 Moj trenutak  Moj trenutak  Moj trenutak

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account