logo skc

  

 

Beogradski konteksti rada Marine Abramović

filmforum_23_septembar_2019_kino_beleske_1.jpg

UTORAK, 24. SEPTEMBAR U 20.00 MALA SALA

Performativni aspekti učešća u filmu „Kino beleške“ Luca Bekera, prezentacija procesa rada na tom filmu i razgovor sa učesnicima; moderira Stevan Vuković
U velikoj sali SKC-a Beograd, tačnije na bini ispred filmskog platna, daleke 1975. godine, grupa umetnika, kustosa i urednika izvela je niz govornih akcija koje su tematizovale probleme politike umetnosti, njene društvene uloge, autonomije, ekonomije i raznih vrsta institucionalizacije. Rezultat je crno-beli film sa tonom od 45 minuta, snimljen na 16 mm.
U filmu svoje stavove i pozicije izvode Marina Abramović, Dunja Blažević, Ješa Denegri, Goran Đorđević, Neša Paripović, Bojana Pejić, Jasna Tijardović, Slavko Timotijević, Raša Todosijević, Biljana Tomić, Goran Trbuljak i Dragomir Zupanc. Ideja da se takav film napravi nastala je tokom Aprilskih susreta u SKC-u 1975. Kao nekakva referenca za naslov poslužila je „Kino-istina“ (Kino-Pravda) Dzige Vertova. Lucu Bekeru je u osmišljavanju i realizovanju filma pomagao Zoran Popović, deo najužeg kruga umetnika koji su tada redovno izlagali u SKC-u. Film je realizovan u novembru te godine. Šta nam on govori danas i kako ga možemo tumačiti iz perspektive institucionalizacije takvih praksi kakva je i predstojeća velika retrospektiva Marine Abramović, koja je učesnica u tom filmskom projektu, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu? Ovaj razgovor odvija se neposredno uoči masterklasa Marine Abramović, kao pratećeg programa te izložbe od 24. do 26. septembra, a čija je svrha upoznavanje učesnika sa aktuelnim svetom umetničkog performansa.

 Marina Abramović  Marina Abramović  Marina Abramović

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account