logo skc

  

  

 

PETAK, 3. JUN U 19.00

Tatjana Jelić i Predrag Cerović: Finale touch

Finale touch kao zamisao nastao je početkom dvehiljaditih, izlagan 2009. u Galeriji SKC-a i 2011.

ČETVRTAK, 30. JUN U 19.00 VELIKA SALA

VLADIMIR B. PERIĆ: ETIDE

Predstavljanje knjige; učestvuju: Đorđe Đurđević i autor

ČETVRTAK, 9. JUN U 19.00 BAŠTA SKC-a

SVETKOVINA IGRE HEKATI

Interdisciplinarni ritualni teatar

ČETVRTAK, 16. JUN U 19.00

Izložba radova studenata odseka Primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu / 1. i 2. deo

Studenti modula Primenjeno vajarstvo tokom studija izučavaju obimnu i specifičnu likovnu materiju u tri oblasti: skulptura u prostoru i arhitekturi

ČETVRTAK, 16. jun u 19.00 Studenti modula Primenjeno vajarstvo tokom studija

Đurđija Jelenković: TESELACIJA U POKRETU performans

img-1c.jpg

PETAK, 13. MAJ U 19.00 VELIKA SALA

Performans je nastao na osnovu prisustva predavanju Filipa Jevtića na Matematičkom institutu SANU kada je stvorena interdisciplinarna ideja korišćenja strukture teselacija za performans i pokret. Vođena ciljem predavanja, umetnica će u ovom performansu, uz pomoć prisustva publike, osnovnim geometrijskim oblicima izgraditi teselaciju u prostoru velike sale SKC-a - koja inače već na samoj podnoj površini poseduje teselaciju.

TESELACIJE U MATEMATICI I UMETNOSTI

„Teselacija (popločavanje) je pokrivanje površine bez rupa i preklapanja unapred zadatim skupom geometrijskih oblika. Neke teselacije dobro su poznate iz svakodnevnog života: šahovska tabla (kradrat popločan manjim kvadratima), pčelinje saće  (površina popločana pravilnim šestouglovima), itd.

Teselacije se prirodno javljaju u umetnosti, pogotovu u mozaiku (mozaik je sam teselacija i sama reč izvedena je iz reči `tesera` koja znači kvadrat, a u mozaiku predstavlja osnovni gradivni blok-kamenčić) i dekorativnoj umetnosti generalno (ornamenti)... “

Đurđija Jelenković je audio-vizuelni umetnik, profesionalni baletski igrač, koreograf, diplomirani i master fizičar smera primenjena fizika i informatika Fizičkog fakulteta u Beogradu i profesor fizike. Stručni saradnik je u oblasti istraživanja umetničke igre i koreografije Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account