logo skc

  

 

ZORAN SOVILj: PopArtOwl

zoran_sovilj.jpg

UTORAK, 10. DECEMBAR U 19.00 GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD

izložba slika
Zoran Sovilj, grafički dizajner (1965, Sanski Most, BiH), osnovnu školu i gimnaziju je završio u Prijedoru, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Mladena Kolobarića, Radmile Jovandić-Đapić i Čedomira Kostovića (1991). Od 1992. živi i radi u Beogradu. Član je ULUPUDS-a od 2002.
„Zašto pop-art? Ja sam grafički dizajner i logičan je moj izbor pop-arta prvenstveno zbog zajedničkog jezika zasnovanog na grafičkoj tehnologiji. Danas se uvek koristi grafički film koji polutonove pretvara u jedan ton (na filmu je to crni ton), a za pravljenje polutonova koristi rastersku tačku. Drugi razlog leži u popularnosti sove koja je u većini kultura, pa i u našoj, ambivalentan simbol koji predstavlja mudrost, ali i tamu i smrt. U većini kultura sova je prvenstveno bila atribut božanstva noći i tame, hladnoće i smrti, rđavo znamenje, simbol nečastivog u hrišćanstvu, tuge i loših vesti. Moj izbor potencira njenu pozitivnu stranu. Ona pomaže i štiti i simbol je uspeha i mudrosti (nezvanični je simbol svetske Mense).
Zašto sova? Razlog je jednostavan, kada imate u prezimenu sovu, logičan je moj poseban odnos prema sovi i on nema veze sa njenom negativnom simbolikom.“

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account