logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

LIDIJA ŽIVKOVIĆ / DARKO KUZMANOVIĆ: TIŠINA

005_lidija_zivkovic_1.jpg

DO 11. DECEMBRA

multimedijalni koncept (skulptura - slika)
„Opus ,Tišinaʼ, autora Lidije Živković i Darka Kuzmanovića jeste svojevrstan poziv na put prema unutra, na osluškivanje srca, na spoznaju božanskog u svakom od nas (...)
U ovom večito promenljivom svetu punom senzacija, preko je potrebno zastati i osetiti život u sadašnjem, jedinstvenom trenutku. Pronaći vreme i mesto tišine. Premestiti fokus sa spoljnjih, haotičnih i bučnih nadražaja u prostor unutar sebe.
Sadašnji trenutak uvek je iznova nov i neuhvatljiv, ali, paradoksalno, baš on pruža priliku za odmor i uranjanje u realitet gde se subjekat i objekat stapaju u jedno. Tu se susreću krajnosti - materija i duh, još uvek nerazdvojeni vibriraju u svoj svojoj potenciji.“
Motivi na slikama Lidije Živković su riba, voda i zlato. Riba simbolizuje stalno kretanje, neprekidnost, stalnu promenu, transformaciju, život, oblik, telesnost. Voda je izvor života, sredstvo očišćenja, središte obnavljanja, beskonačnost, bezobličnost, bestelesnost, strujanje, tišina. Zlato simbolizuje trajnu vrednost, nepromenjenost, istinu, božansku isceljujuću svetlost.
U skulpturama Darka Kuzmanovića dominantan je simbol spirale, koja povremeno zadobija formu zlatnog preseka - ukazujući na harmonizaciju i savršeni sklad suprotnosti: rasta i širenja, razmotavanja i odmotavanja, ispredanja i tkanja životnih niti, ali i lutanja duše do povratka svom božanskom središtu. Gvožđe, kao težak metal, koji ovde predstavlja materiju, upotrebljen je da uokviri, materijalizuje apstraktne koncepte vremena i prostora koje je potrebno prevazići, jer su fikcija ograničenog uma. Nasuprot tome, zlato simbolizuje život, svetlost, blistave trenutke samorefleksije, otvore kroz koje isijava naša istinska priroda.
Lidija Živković (Sarajevo, 1976), diplomirala je 2000. godine na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, a 2005. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predavač je na Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija, Odsek za umetnost i dizajn.
Darko Kuzmanović (Beograd, 1971), diplomirao je vajarstvo 1995. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account