logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

Umetnost Slobodana Ere Milivojevića (1944 -2021)

30_03_1972__slobodan_era_milivojevic_dessin.jpg

PETAK, 14. MAJ U 19.00 VELIKA SALA

ciklus: Portreti autora, tema: Umetnost Slobodana Ere Milivojevića (1944 -2021)

video projekcije njegovih javnih izvođenja i razgovor

Era... ili čak samo E... a punim, retko korišćenim imenom, Slobodan Milivojević, do kraja je ostao dosledan svojoj viziji umetnosti koju je na samom početku razvijao u autonomnim komunama i u SKC-u, da bi mu kasnije svaka lokacija postala potencijalna pozornica. Stoički je, pritom, podnosio i nedovoljno priznavanje i nemaštinu, a držala ga je u tome vizija umetnosti neodvojive od života. Jedina uloga koju je želeo da izvodi bila je uloga umetnika koji u svakoj situaciji okolinu u kojoj se zatekao može da pretvori u scenu, a svaki lični odnos u saradnju na stvaranju specifične vrste umetničkog rada koji je on nazivao ‘art sešnom’. Galerije i muzeji tu nisu imali privilegovanu poziciju, kao ni postavka u prostoru. Čak je vrlo zazirao od toga da se bilo koja izložbena celina koju je on oformio zatvori u neku fiksnu celinu. Za njega su, kako je to sâm vrlo precizno definisao, „izložbene postavke bile materijalni relikti neponovljivih mentalnih i telesnih akumulacija u kojima performans nije bio puko sredstvo izražavanja životnih impulsa, već način na koji se životni impulsi uvode u neprekidan performans“. Na Filmforumu je već više puta učestvovao, i to kao da su stvarno bile sekvence jednog gotovo neprekinutog procesa, i njegovo prisustvo uvek je bilo upečatljivije od bilo čega što je prikazano kao niz individualnih radova. Nažalost, u ovom izdanju Filmforuma tragove njegovog rada prvi put ćemo sagledavati bez njega. Gledaćemo i komentarisati filmske i video sekvence njegovih sešnova sa Cetinjskog bijenala, Oktobarskog salona (u Muzeju istorije Jugoslavije), zatim sa Belefa, sa krova nekadašnjeg bioskopa Odeon, iz SKC-a, Doma omladine i Galerije „Remont“, sećajući se njegovog snažnog prisustva na sceni i njegove potpune posvećenosti otvorenom eksperimentu u izvođačkom procesu.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account