logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

STIHOVI VOLTA VITMENA

stihovi_volta_vitmana.jpg

UTORAK, 23. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA
CIKLUS: IZVOĐENJE POEZIJE NA FILMU
TEMA: STIHOVI VOLTA VITMENA
predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova
predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković
Peto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ posvećeno je stihovima Volta Vitmena. Nadovezuje se na analizu filmskih izvođenja poezije T. S. Eliota, Vilijama Blejka, Vilijema Batlera Jejtsa i Edgara Alana Poa. Dijapazon reditelja čijih ćemo se ostvarenja prisetiti iz ove specifične perspektive kreće se od Dejvida Grifita do Džima Džarmuša, dok ćemo Vitmenove stihove čuti u izvođenju glumaca poput Vinone Rajder (Mlade žene), preko Robina Vilijamsa (Društvo mrtvih pesnika) do Suzan Saradon (Duramski bik). Broj filmova u kojima Vitmenovi stihovi imaju tretman stihova najvećeg i najautentičnijeg američkog pesnika je toliki da će ovom prilikom biti predstavljen samo jedan manji segment, ali uz pominjanje mase drugih koji su imali doprinos u građenju takvog mita. Interesantno je, međutim, da je taj mit tokom prve polovine dvadesetog veka bio jednako prisutan i u našoj književnoj i kulturnoj javnosti. Tako je, na primer, poput Vinavera, Ujevića i nešto kasnije Ive Andrića, i Boško Tokin ne samo bio poklonik tog mita, nego ga je i aktivno širio. Naime, Tokin, koga je Marko Babac nazvao prvim srpskim estetičarem, publicistom i kritičarem filma još pre tačno sto godina (1920) pisao je da je Vitmen bio pesnik koji je sve te mogućnosti nove, divlje i neukroćene zemlje u kojoj je živeo, ne samo osetio i izrazio kroz stihove, već, prosto „pevao“, a „pevajući ih, pevao je sebe“, te je „pevajući sebe, pevao i - nas“. Nažalost, to nije ostavilo traga u domaćem filmu.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account