logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

STIHOVI TOMASA DILANA

program_filmforuma_23_mart_2.jpg

UTORAK, 20. APRIL U 19.00 VELIKA SALA

CIKLUS: IZVOĐENJE POEZIJE NA FILMU

predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova
predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković
Šesto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ posvećeno je stihovima Dilana Tomasa. Nadovezuje se na analizu filmskih izvođenja poezije T. S. Eliota, Vilijema Blejka, Vilijema Batlera Jejtsa, Edgara Alana Poa i Volta Vitmena. Jedan segment filmova iz kojih će biti prikazani inserti posvećen je upravo njegovoj ličnosti, odnosno na dokumentaran ili donekle fikcionalizovan način obrađuje njegovu narav, životne navike i pristup poeziji, sa jasnim naglaskom na specifičnost načina na koji je izvodio svoju poeziju. Drugi segment uključuje one filmske narative u kojima se njegovo ime samo pominje, a koji se zapliću oko nekih konkretnih stihova, kao na primer „i smrt neće gospodstva imati“, ili „ne odlazi tiho u tu blagu noć“. U Soderbergovoj verziji „Solarisa“ stalni povratak mrtve neprežaljene drage, za koji protagonista nalazi objašnjenje u uticaju planete u čijoj orbiti je svemirska stanica u kojoj se odvija radnja, biva nagovešten stihovima Tomasa Dilana koje on izgovara na pravom sastanku. U filmu „Opasni umovi“ Džona Smita stihovi nepristajanja na smrt čitaju se u analogiji sa etikom uličnih borbi koja je realnost tinejdžera koji odrastaju u malom provincijskom gradu u Kaliforniji, gde vlada rasna segregacija, siromaštvo i potpuno nepoverenje u institucije društva. Upravo ta podesnost njegovih stihova, da deluju u sasvim različitim kontekstima od onih u kojima je živeo i stvarao, kao i njihova snažna zvučnost, navela je mnoge pisce da se nadovezuju na njegovo delo, a i mnoge muzičare da ga obrađuju i izvode, poput Boba Dilana ili Džona Kejla, pa čak i kompozitore poput Vilijema Majera, Henrija Lazarofa i Igora Stravinskog da ga muzički nadograđuju. Nažalost, prerana smrt je Tomasa Dilana sprečila da ostvari saradnju na operi na koju ga Stravinski beše pozvao.

gallery1 gallery1 gallery1

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account