logo skc

  

 

DO 10. JANUARA

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

FORMA B

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

PETAK 18 – 28. FEBRUAR CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA izložba radova

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA

TELO U FOKUSU

U okviru projekta „Telo u fokusu“, biće predstavljeni radovi studenata III godine osnovnih studija, kao i I i II godine master studija Instituta za umetničku igru koji su nastali na predmetima: instalacije i performans, media lab - konceptualna umetnost i koncepcija umetničkog dela, koje vodi prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

PETAK, 25. FEBRUAR U 18.00 VELIKA SALA predstavljanje radova studenata

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA

Miloš Topalović, klavir

Trenutno je student četvrte godine osnovnih studija Univerziteta „Anton Brukner“ u Lincu (Austrija) u klasi prof. Olega Marševa. Nastupao je na brojnim takmičenjima na kojima je ostvario više od 20 nagrada.

PONEDELjAK, 21. FEBRUAR U 19.00 VELIKA SALA program: Betoven Sonata op

STIHOVI ROBERTA FROSTA

filmforum_06_jul_-_izvodjenje_poezije_na_filmu.jpg

UTORAK, 6. JUL U 19.00 VELIKA SALA

CIKLUS: IZVOĐENJE POEZIJE NA FILMU
TEMA: STIHOVI ROBERTA FROSTA

predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova
predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković
„Staza kojom ne ide niko“ jeste jedna od dve pesme koje lik pod imenom Roberto (Roberto Benini) u filmu Džima Džarmuša „Iza rešetaka“ recituje na svom maternjem jeziku u zatvoru, kao ilustraciju i objašnjenje svoje sudbine, ali i kao neko opšte mesto kulture na koju na svaki način pokušava da se prilagodi. Stihovi te pesme Roberta Frosta odigrali su prelomnu ulogu u dramaturgiji mnogih američkih filmova koji su uključivali iracionalne akcije svojih protagonista, pa su, čak, postali i neka vrsta lozinke za nevolje koje slede za odlukom koju objašnjavaju. Dobar primer za to je i njegova pesma „Stojim kraj šume u snežno veče“, koja u bukvalnom smislu pokreće radnju u Tarantinovom filmu „Otporan na smrt“, kao i u filmu „Telefon“ Dona Sigela (iz koga ih je, po svom običaju reciklaže filmskih narativa, Tarantino i preuzeo), gde njene reči, čak, zvuče kao neki tajni kod kojim se prenose informacije u tajnim operacijama tokom hladnog rata. Mnogi protagonisti, u stvari, i ne znaju originalno značenje stihova koje izgovaraju, što je naglasio i Hičkok, kada su ga pitali zašto je koristio Frostove stihove u svom filmu „Mahnitost“. Odgovor je bio da ih je protagonista prosto čuo negde i koristio kao frazu, jednako kao, na primer, i neke tada veoma korišćene krajnje trivijalne fraze koje se pripisuju glumici Me Vest.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account