logo skc

  

sr

  

 

UTORAK, 8. NOVEMBAR U 19.00

Godišnja izložba dizajn sekcije 22

Najznačajniji segment programa 19. Međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Opširnije

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Kritičko izdanje dela Ive Andrića

razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora
Opširnije

UTORAK, 29. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Stihovi Dantea Aligijerija

Polazna tačka za ovo izdanje „Izvođenja poezije na filmu“ biće

Opširnije

ČETVRTAK 3 –14. NOVEMBAR

ILUSTRACIJA U FILMU

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima

Opširnije

STIHOVI: E. E. KAMINGS

filmforum_07_septembar_03_copy_copy.jpg

UTORAK, 7. SEPTEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

ciklus: Izvođenje poezije na filmu
TEMA: STIHOVI: E. E. KAMINGS
predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova
predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković
Deveto izdanje ciklusa Izvođenje poezije na filmu biće posvećeno mapiranju filmova u kojima se citiraju stihovi Edvarda Estlina Kamingsa i analizi načina na koji ti stihovi utiču na razvoj naracije u tim filmovima. Među ostvarenjima iz kojih će biti prikazani inserti nalaze se film Vudija Alena „Hana i njene sestre“ čija se radnja bavi odnosom junakinje (Hane), njene sestre i njenog ljubavnika u Njujorku. Kroz jednostavnu narativnu liniju film razvija pitanja o smislu života, ljubavi, uzvišenosti, Bogu i prijateljstvu. Film „U njenim cipelama“ takođe razvija temu sestrinstva, na komičan način prikazujući odnos između dve sestre koje vode sasvim različite stilove života. U nekoj vrsti kontrasta sa duhovito obojenim narativima iz pomenutih filmova, tumačićemo i inserte iz filmskih drama poput ostvarenja „Kendi“ (Candy) reditelja Nila Armfilda koji tematizuje ljubav dvoje mladih koji zajednički tonu u heroinsku zavisnost, ili filma „Čarlijev sveti oblak“ (Charlie St. Cloud) koji prikazuje život mladića koji je podeljen između obećanja koje ga vezuje za mlađeg brata koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći i prevazilaženja bolne traume u vidu nastavka sopstvenog života kroz ostvarivanje romantičnog odnosa sa devojkom u koju se zaljubljuje. O ovim i drugim filmovima u kojima se na različite načine upotrebljavaju stihovi Kamingsa pričaćemo prvog utorka u mesecu septembru, čime će se nastaviti serijal Izvođenje poezije na filmu čija su prethodna izdanja bila posvećena analizi filmskih izvođenja poezije T. S. Eliota, Vilijema Blejka, Vilijema Batlera Jejtsa, Edgara Alana Poa, Tomasa Dilana, Volta Vitmena. Emili Dikinson i Roberta Frosta.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account