logo skc

PETAK, 2. DECEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

NIŠTA KOMERCIJALNO

pozorišna predstava

Opširnije

1 – 26. DECEMBAR

HAJDANA KOSTIĆ: MOJE DJETINjSTVO

crteži u kombinovanoj tehnici

1 – 26. DECEMBAR crteži u kombinovanoj tehnici Hajdana Kostić (1993) je slikarka i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Diplomirala je grafički
Opširnije

SREDA, 14. DECEMBAR U 19.00

IZLOŽBA GRAFIČKIH LISTOVA STUDENATA FAKULTETA PRIMENjENIH UMETNOSTI

Izloženi grafički listovi nastali su u toku osnovnih akademskih studija na predmetu Grafika,

Opširnije

IX BIJENALE MOZAIKA LEPOTA PREDANJA

7_-_olivera_nikoli_1_-_kinaski.jpg

14. OKTOBAR - 5. NOVEMBAR GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD

U vremenu kada su se desile mnoge promene i kada se mislilo da će se svet preobraziti u jedan humaniji, brojna očekivanja su izneverena, a razočaranja su zašla u sve sfere stvaralaštva. Kulturni delatnici uvek su bili prvi na udaru trusnih društvenih dešavanja, sledstveno tome, uočavamo promene u fizionomiji umetnosti kao odraz svakidašnjice na ličnost umetnika.
Čini se da naši umetnici oduvek stvaraju u vanrednim okolnostima, ali kao da ih to motiviše da daju sve od sebe, prevaziđu šturu realnost i iznedre vrhunska dela. Jedna od takvih izložbi jeste Bijenale mozaika koje višedecenijskim trajanjem i opstajanjem inspiriše pulsirajućom energijom. Dosledan u ideji afirmacije tehnike, doprinosi prepoznatljivosti umetničkog doživljaja.
Poslednjih dvadeset godina mozaik je doživeo veliki uspon i značaj, istovremeno i razvoj na tehničkom nivou. Na njega se više ne gleda kao na prevaziđenu likovnu tehniku nego kao na izuzetan likovni doživljaj koji pojedinim delima iznenađuje posmatrača. Kod tehnike bojama možete uraditi više premaza do željenih nijansi, a u mozaiku je neophodan suptilan osećaj u odabiru i rasporedu tesera.
Konkursi i bijenalna izlaganja podsticajno deluju na istraživanje mogućnosti oblikovanja, originalnost i bogatstvo rešenja. Zapaženi stvaralački dometi doprineli su da se sve više pojavljuje u domaćoj arhitekturi. Svaki susret sa izložbom mozaika jeste inspiracija za produbljena interesovanja i nova iskustva u traženju sopstvenog stilskog izraza, pa ga sve češće srećemo u sferi trodimenzionalnog.
U najkompleksnijoj likovnoj tehnici, naizgled relativna lakoća izvođenja ima za osnovu poznavanje crteža. Nadogradnja sledi kroz kazivanje o doživljenom trenutku, u definisanju kompozicije znakovnim elementima, kroz sopstvenu imaginaciju ili reminiscenciju na vizantijsku ili srednjovekovnu umetnost...
Veliki broj učesnika u svoje umetničke biografije zapisuje realizacije monumentalnih kompozicija, dok im Bijenale nameće unošenje novih komponenti u područje savremenog mozaika. Savladavanjem ovog poduhvata otvara se put u komunikaciji sa publikom. Prezentacija mozaika vrlo je značajna za određivanje njegove uloge u aktuelnim tokovima likovne umetnosti i zato je važno održavanje ovakvih manifestacija.

Ljiljana Subotić, autor Bijenala

9. bijenale mozaika

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account