logo skc

ХАЈДАНА КОСТИЋ: МОЈЕ ДЈЕТИЊСТВО # 2
ДО 27. ЈАНУАРА -ЦРТЕЖИ У КОМБИНОВАНОЈ ТЕХНИЦИ
АНЂЕЛКО ВАСИЉЕВИЋ: ДЕСЕТ МУЗИЧКИХ МИНУТА
13 – 27. ФЕБРУАР ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА
РЕМИНИСЦЕНЦИЈА
ЧЕТВРТАК, 2. ФЕБРУАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА ПРВА РЕПРИЗА ПРЕДСТАВЕ

San i stvarnost

c_350_300_16777215_00_images_stories_0-2015_06-07_san_i__stvarnost.jpg

 

UTORAK, 9. JUN U 20.00

MALA SALA

projekcija filmova Dejana Đurkovića, razgovor i predavanje
Poetika i sintaksa kratkog metra na primeru stvaralaštva Dejana Đurkovića
predavanje će održati Ana Đurković uz razgovor sa Dejanom Karaklajićem
Đurkovićevi filmovi u vreme nastanka izazivali su veliku pažnju, nekada hvaljeni i tumačeni kao „beogradski duh nadrealizma, nušićevske groteske i radikalne osećajnosti“, kako kaže Božidar Zečević, a nekada osporavani: „Đurković, u godinama o kojima svedočim, u punoj snazi, istovremeno zbunjuje i zabavlja publiku bizarnim pričama, bilo da na Terazije izvodi stado ovaca (Anabelin san), bilo da opisuje nevolje muškarca koji je ostao u drugom stanju (Psihodelikt), bilo da se bavi mukama impotentnog mlekadžije koji se muka oslobađa i tako što neprestano trči (Presađivanje osećanja) kao što je u svojim kritikama pisao Feliks Pašić. Svi su nagrađeni na relevantnim domaćim i stranim festivalima.
Ovom prilikom biće prikazana četiri kratka igrana filma Dejana Đurkovića: „Anabelin san“ (1966),  „Psihodelikt“ (1968), „Presađivanje osećanja“ (1969)  i „U pravcu početka“ (1970).
„Anabelin san“ je kratki igrani film apsurda o odbegloj ovčici, „Psihodelikt“ tretira temu ,svetskog bola’ i uticaj seksualne revolucije na tradicionalnu porodicu. „Presađivanje osećanja“ poigrava se sa ljubavlju i seksualnošću, dok glavnog junaka tenk prati ulicama Beograda. „U pravcu početka” jeste futuristički film u kom lepe devojke služe kao mamci – u lovu na automobile (zveri). Sva četiri filma proizvedena su u „Dunav“ filmu.
Filmove će kontekstualizovati i tumačiti Ana Đurković, doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Diplomirala je montažu na FDU, a 2009. odbranila je magistarski rad kod prof. dr Nikole Stojanovića na temu „Socijalna subverzija u dokumentarnim filmovima ,Za i protiv za’  i ,Istina na Terazijama’“. Autor je knjige „U traganju za izgubljenom istinom“. Zaposlena je na RTS-u.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account