logo skc

РЕМИНИСЦЕНЦИЈА
ЧЕТВРТАК, 2. ФЕБРУАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА ПРВА РЕПРИЗА ПРЕДСТАВЕ
АНЂЕЛКО ВАСИЉЕВИЋ: ДЕСЕТ МУЗИЧКИХ МИНУТА
13 – 27. ФЕБРУАР ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА
ХАЈДАНА КОСТИЋ: МОЈЕ ДЈЕТИЊСТВО # 2
ДО 27. ЈАНУАРА -ЦРТЕЖИ У КОМБИНОВАНОЈ ТЕХНИЦИ

REČNIK FILMOVA NA PORTUGALSKOM JEZIKU: BYE BYE BRASIL

c_350_300_16777215_00_images_stories_0-2015_05_Bye_Bye_Brasil.jpg

 

ČETVRTAK, 21. MAJ

2015. U 20.00

MALA SALA

prikazivanje filma Karlosa Diegesa, uz uvod o celom projektu
uvodna reč: Miroljub Stojanović,
„Rečnik filmova na portugalskom jeziku“ jeste projekat Centra za portugalski jezik (Institut Kamoiš) sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U želji da se sa ljubiteljima filma podeli izbor iz široke panorame portugalske, brazilske i afričke kinematografije, osmišljen je projekat Rečnika filmova baziranog na zajedničkom imenitelju ovih kultura – na portugalskom jeziku.
Izbor od 26 filmova (po film za svako slovo portugalskog alfabeta) koji potpisuju selektori Žoao Lopeš i Marta Lansa, obuhvatiće period od šezdesetih godina prošlog veka do danas, prikazujući jednu realnost koja nije uvek prisutna na bioskopskim repertoarima i festivalima u srpskoj prestonici. Nakon svake projekcije, gosti iz različitih oblasti kulturne i umetničke prakse biće pozvani da razgovaraju o filmu i upišu u Rečnik još jedno od tumačenja.
U saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom, SKC-om i UK Parobrod, projekcije će se odvijati jednom mesečno tokom naredne tri godine, počevši od aprila 2015. Filmovi će biti prikazivani naizmenično u ova tri prostora, stranicu po stranicu, mesec po mesec, prateći proces nastajanja jednog malog rečnika i otkrivajući pojmove koji sa svakim gledanjem dobijaju nova značenja.
Bye Bye Brasil jeste nastavak jedan od najpopularnijih južnoameričkih filmova kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. To je komikom ispresecana drama o improvizovanom cirkusu koji obilazi male gradove brazilske provincije, nudeći žive atrakcije koje već teško mogu da konkurišu televizijskom program, koji stiže i u najzabitije krajeve. Sa tom trupom gledalac prolazi veoma živopisne pejzaže Brazila i susreće mnoge od tipičnih karaktera malih provincijalnih sredina u akcijama koje vuku tradicije crnih komedija i istovremeno na alegorijski način komentarišu poziciju umetnika-zabavljača u savremenom društvu.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account