logo skc

Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА

APRILSKI SUSRETI

c_1100_0_16777215_00_slike_18_04_aprilski_susreti.png

 

Tradicionalna godišnja manifestacija - Aprilski susreti, ove godine  biće održana u periodu od 2. do 5. aprila, a SKC Beograd biće domaćin  Studentskim kulturnim centrima, koji će se predstaviti različitim  programskim koncepcijama  i dostignućima u oblasti kulture i umetnosti. Svi segmenti Aprilskih sureta - od osnivanja do danas, bilo da se radi o performansima, likovnim dostignućima, književnim i multimedijalnim predstavljanjima, instalacijama ili novim teatarskim formama, pre svega imaju jedinstven edukativni karakter za brojne generacije mladih, koje su otkrivale i razvijale svoje veštine i talenat i oprobavale se u raznim umetničkim oblastima.

PONEDELJAK, 2. APRIL  

19.00 ISPRED SVEČANOG ULAZASVEČANO OTVARANJE / KOREOGRAFIJA STUDENATA

INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU
19.05 VELIKA SALA
SKC BEOGRAD    I II III X IV
24 otvaranje dagmar8872 foto nemanja marasKoreograf Dagmar Dachauer  (Linc, Austrija)
Izvođači: Studenti I godine master studija Instituta za umetničku igru, Transition dance company: Ana Obradović, Katarina Bućić, Vladimir Čubrilo, Mila Stijak
Suprotno poimanju društvenog plesa kao ekstatičnog blaženstva koje se urezalo u kolektivno pamćenje, ova interpretacija otkriva usamljene i krhke aspekte jedne nacionalne himne - Bečkog valcera.
Dagmar Dachauer - Studirala je umetničku igru na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten/MTD (BA) u Amsterdamu, kao i na  P.A.R.T.S. (Performing Arts u klasi Anne Teresa De Keersmaeker) u Briselu kao i na programu Circus Department of DOCH (Dance and Circus University) u Stokholmu. Njena solo predstava pod nazivom “Wunderbare Jahre” (“Predivne godine”) o Bečkom valceru prikazana je u mnogim zemljama sveta. Kao slobodan umetnik, Dagmar sarađuje da trupama kao što su: Dance/Performance Group T.r.a.s.h., Luke Baio & Dominik Grünbühel, Kevin Trappeniers, Florence Augendre and Christoph Winkler.
Institut za umetničku igru iz Beograda osnovan je 2014. godine, a u okviru njega su akreditovani prvi studijski programi na osnovnim i master studijama koji studentima pružaju školovanje u oblasti visoko profesionalne umetničke igre: klasičnog baleta, savremene igre, koreografije i baletske pedagogije. Studijski programi na ovom institutu su utemeljeni na savremenom konceptu i vode ga istaknuti profesori iz Srbije kao i profesori sa Triniti Laban Konzervatorijuma iz Londona.

19.15 GALERIJA CIRKUS (izložba traje do 12. aprila)
SKC BEOGRAD    OVDE U OVOM PROSTORU, ODRŽAVANI SU APRILSKI SUSRETI, STARI I NOVI izložba printova
img 8254Tokom 70-ih godina prošlog veka u SKC-u održavani su Aprilski susreti u okviru kojih je promovisana nova umetnička i kulturalna praksa na ovim prostorima. Godine 2002. festival je obnovljen sa idejom revitalizovanja programske sheme na temeljima sopstvenih “unutrašnjih rezervi”. Do sada je organizovano 22 ovakva festivala.
Izložba Ovde, u ovom prostoru, oržavani su AS-ovi, stari i novi, obuhvata dizajniranu dokumentarnu građu o učesnicima, događajima i realizatorima ovog jedinstvenog događaja na kulturno-istorijskoj mapi Beograda.

19.15 GALERIJA (izložba traje do 12. aprila)
SKC KRAGUJEVAC    IZBOR IZ KOLEKCIJE GALERIJE SKC KRAGUJEVAC 2015 - 2016.

 galerija izbor iz kolekcije  galerija izbor iz kolekcije  
Radovi autora koji su se svojim samostalnim izložbama predstavili kragujevčkoj publici tokom 2015 - 2016. godine.
U izboru smo pokušali da obuhvatimo što veći broj medija - od crteža, skulpture preko grafike, fotografije i videa. Istraživanje odnosa tradicionalnih i digitalnih medija takođe je osobenost većeg broja radova. Autori izložbe su Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa SKC Kragujevac.

19.15 MALA SALA (izložba traje do 12. aprila)
SKC NIŠ   GRAFIČKE INTEGRACIJE
izložba studenata grafike    
Izložba objedinjuje studentske radove Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti, Univerziteta u Nišu iz više disciplina iz oblasti grafičkog dizajna. Izloženi radovi realizovani su na nastavi iz uže stručnih predmeta studijskog programa za grafički dizajn (prostorna grafika, plakat i grafičke komunikacije) i dokaz su neiscrpne rezerve svežih ideja studenata Fakulteta umetnosti u Nišu. GRAFIČKE INTEGRACIJE jesu, dakle, implicitni deo našeg kulturnog i društvenog modela.
Izlažu studenti osnovnih i master akademskih studija: Ilija Ristić, Aleksandar Tonev, Nikola Đorđević, Kosta Vojinović, Milica Kujunđić, Ljiljana Đurić, Dušan Stojković, Dejan Ristić, Ana Branković, Helena Ćirić, Ivana Cvetković, Miloš Kostov, Jovana Živković, Aleksa Milošević i Aleksandra Stojanović, kao i svršeni studenti: Tijana Miljković, Kristina Stamenković i Jelisaveta Mitić.
Mentori: prostorna grafika - docent: mr Sanja Dević, asistent: Jefimija Kocić; plakat – vanredni profesor: mr Slavica Dragosavac, asistent: Jovana Nikolić; grafičke komunikacije - docent: Anita Milić, asistent: dr um. Miljana Radenković.   doc. Anita Milić

19.15 SREĆNA GALERIJA (izložba traje do 12. aprila)
SKC NOVI SAD   ANDREA BOROŠ/DIA: COLLAGE LAB.3
Izložba
Rođena je u Novom Sadu 1992. godine. Diplomirala je na Akademiji u Novom Sadu (osnovne studije), na likovnom odseku, smer grafičke komunikacije.
Učestvovala je na više grupnih izložbi – Razlike, festival Dev9t, galerija Rajka Mamuzića, SKC Fabrika, u okviru Mikser festivala, Noći muzeja, PDP konferencije, izlaganja Liceulice časopisa #podrškajevažna, Studio 11, Likovni susret, Pozorište Danilo Kiš, Kulturni centar Leskovac, kao i dve samostalne izložbe / Sopstveno-tuđe - kafe-galerija Grunf (Subotica) i izložba Collage Lab - Tatto Spot Chicken Leg (Novi Sad).
Bira kolaž – pre svega digitalni, zbog brzine izrade, lakoće menjanja elemenata, igre i spontanosti koju joj omogućava, brzog razmišljanja. Faktor iznenađenja je dodatno inspiriše. Ranije je najčešće radila radove u olovci ili tušu, te boja nije bila primaran element koji je istraživala. Sada je upravo taj element jedan od bitnijih nosilaca dela.
S obzirom na to da je muzika jedan od najvećih pokretača u procesu nastanka ovih kolaža, za vas će je u toku izložbe birati gospoda Kyuzovic / Dušan Nikolić.19.15 NOVI PROSTOR (izložba traje do 12. aprila)

SKC BEOGRAD   GRAND PRIX 2003 – 2017.
izložba povodom 15 godina Međunarodnog salona stripa SKC-a Beograd    Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na zvaničnoj likovnoj i umetničkoj sceni, SKC Beograd je, kao jedan od prvih aktera u toj inicijativi, uspeo da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.
Ako je SKC Beograd od svog osnivanja pa u svakoj deceniji prošlog veka bio, u svetskim okvirima, relevantno mesto savremene umetnosti, posebno alternativnih oblika umetničkog izražavanja, konceptuale i rokenrola, sigurno je i u protekloj jednoj i po deceniji novoga veka na autentičan način, i opet na svetskom nivou, obeležio domaću umetničku scenu programom devete umetnosti. U najboljoj tradiciji svojih blistavih istorijskih iskustava i u precizno predviđenom programskom prostoru se već 15 godina, sa izuzetnim uspesima, odvija SKC-ov Salon stripa – veliki međunarodni festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija SKC-a, kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu. U prethodnih petnaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 2000 strip autora iz 57 zemalja sveta, a od njih oko 700 u kategoriji takmičara do 15 godina starosti. Izložba GRAND PRIX 2003 – 2017, donosi najesencijalniji segment istoriografskog sagledavanja ovog projekta od njegovog osnivanja do danas. Radovi autora koji su u prethodnih 15 godina dobijali Veliku nagradu Festivala (GRAND PRIX Salona), predstavljeni na ukupno 60 tabli stripa, su ujedno i reminiscentni presek kvaliteta strip umetnosti ako ne u svetskim i šire evropskim ono sigurno u regionalnim okvirima kao i na nivou domaće umetničke scene. Izložba svakako ima međunarodni karakter obzirom da su na njoj zastupljeni umetnici iz Srbije, Hrvatske, Rumunije i Italije.

gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2 gallery2
gallery2 gallery2 gallery2
gallery2   

19.15 NOVI PROSTOR (3, 4. i 5. april od 17.00 do 22.00)    

 Matter of fact  Matter of fact  Matter of fact
DK STUDENTSKI GRAD    PORTRET STUDENJAKA
Video izložba
Izložba „Portret Studenjaka“ pruža nam priliku da kroz stare fotografije saznamo kako je nekada izgledao Studentski grad, njegovi stanari i društveni život, a kako danas izgleda ovaj studentski dom – iz vizure savremenika i polaznika radionice DKSG Izvan okvira. U kreiranju izložbe učestvovali su svi koji su želeli da sa nama podele svoja fotografska sećanja vezana za Studenjak.

19.15 KRUŽNE STEPENICE (3, 4. i 5. april od 17.00 do 22.00)    
SKC KRAGUJEVAC    RITAM REČI    
audioZvučna instalacija

19.15 ISPRED MALE SALE (3, 4. i 5. april od 17.00 do 22.00)
SKC KRAGUJEVAC    MATTER OF FACT
interaktivna audio-vizuelna instalacija        
Matter of fact je multimedijalni projekat srpske kompozitorke i zvučne umetnice Svetlane Maraš. U svom radu, tokom godina, ona je pokazala veliko interesovanje za odnos između muzike i teksta što je rezultovalo radiofonskim i elektro-akustičkim delima u kojima upotrebom cup-up metoda prvenstveno, ispituje potencijal fuzije govornog jezika i organizovanog zvuka.
Ovaj rad je nastao korišćenjem mnogobrojnih intervjua napravljenih sa umetnicima/umetnicama širom sveta. Fragmenti ovih intervjua izvučeni su iz originalnog konteksta da bi se napravile nove kompozicije koje bogate semantičkom ambivalencijom, pružaju mogućnost višestruke interpretacije. Matter of fact je priča o individui u doba rapidnog tehnološkog razvitka i drastičnih sociopolitičkih promena, o egocentrizmu modernog sveta. Matter of fact čini 5 kompozicija: Myself, People, Society, Depression, Differences. Rad je premijerno predstavljen na festivalu CTM u Berlinu 2016. godine.
Rad Svetlane Maraš obuhvata polje nove muzike i sound arta i kreće se od performansa preko interaktivnih instalacija do elektroakustičnih kompozicija i raznih drugih formi zvučne umetnosti. Svetlana je dobitnica nagrade Vitomir Bogić koju dodeljuje Radio Beograd, za najboljeg mladog radiofonskog stvaraoca 2012. godine. Od 2016. upravlja Elektronskim studiom Radio Beograda.
Svoje radove je predstavila u Multimedijalnom centru Gantner (Bourogne), Onassis  Kulturnom centru (Atina), Muzeju savremene umetnosti (Beograd), Festivalu savremene muzike u Hadersfildu, Međunarodnom muzičkom institutu (Darmštat), MOTA - Museum of transitory art  (Ljubljana), Izlogu Suvremenog zvuka (Zagreb), CTM festivalu (Berlin), na konferencijama The Global Composition  (Darmštat), ICMC (Njujork) i ISEA -International Symposium of Electronic Arts (Dubai), na Orpheus  Institutu za muzičko istraživanje (Gent), i na mnogim drugim mestima širom sveta. Iza sebe ima nekoliko stručnih publikacija na engleskom jeziku.

20.00 NOVI PROSTOR    
SKC KRAGUJEVAC    RITAM REČI    
Audio poezija
Književna radionica SKC-a Kragujevac  krenula je u istraživanje efekta čitanja u potpunom mraku, u onoj situaciji u kojoj vid ne smeta snazi reči da vodi sva čula jednog ljudskog bića…
Značenje reče „audio” i „poezija” svima je dobro poznato. Međutim, kada se dve poznate reči spoje, onda se dobija nešto treće što zvuči poznato, ali teško da bi se tačno moglo reći šta je. E, tako i jeste. Bolje rečeno, nema smisla objašnjavati naslov, a sve pretpostavke morate bazirati na imenima učesnika i svojim zamislima o kombinaciji reči audio poezija.

21.00 VELIKA SALA
SKC KRAGUJEVAC    VIŠEMEDIJSKI PERFORMANS  Я
U eri hiperprodukcije, kada je kvantitet često bitniji od kvaliteta, kada umetnost postaje potčinjena zabavi mase a ne edukaciji, stvara se fenomen „umetnika“ kao glavnog brenda. On preuzima ulogu umetnosti i prelazi na prvo mesto lestvice važnosti u odnosu na samo umetničko delo. U takvom odnosu umetnik se, neretko, da bi opstao na sceni, koristi efektnim rešenjima i domišljatim marketingom kako bi skrenuo poglede i privukao pažnju sada već na to naviknute publike, koja na neki način očekuje spektakl ili zabavu.
Я je višemedijski performans koji zastupa ideju „Umetnost na prvom mestu, umetnik na drugom“. Konceptom ovog rada čiji autori ostaju anonimni, direktno se skreće pažnja sa umetnika i sav akcenat se premešta na samo umetničko delo koje će se izvesti, a u jednom širem kontekstu preispituje se i potreba za čitavim nizom aktivnosti koje su potrebne da bi se to delo predstavilo.

program u velikoj sali r7

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account