logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СКЦ БЕОГРАД

c_1100_0_16777215_00_slike_23_10_salon-stripa-2023_00_Svecani_logo_Salona_2023_02.jpg

ДО 14. ОКТОБРА

ИЗЛОЖБЕ ФЕСТИВАЛА
СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА / ГАЛЕРИЈА СКЦ:
ГРАФИЧКО САЗВЕЖЂЕ / CONSTELACIÓN GRÁFICA - МЛАДЕ АУТОРКЕ АВАНГАРДНОГ СТРИПА

002 graficko sazvezdje 03

003 graficko sazvezdje 04

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, Шпанија
Пројекат реализован у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду
BÀRBARA ALCA, MARTA CARTU, GENIE ESPINOSA, ANA GALVAÑ, NADIA HAFID, CONXITA HERRERO, MARÍA MEDEM, MIRIAMPERSAND, ROBERTA VÁZQUEZ, JORDI COSTA
Bàrbara Alca, Marta Cartu, Genie Espinosa, Ana Galvañ, Nadia Hafid, Conxita Herrero, María Medem, Miriampersand и Roberta Vázquez
представљају констелацију креативних универзума сједињених у овој изложби. Девет уметница које експериментишу стиловима и језицима, руше конвенције стрипа и деле критички поглед на свет осцилирајући између поетског и хуморног.
Изложба „Графичка констелација“ представља разноликост језика, естетских регистара и културних референци ових девет креаторки које, својом употребом боја, графике, стилистичке и наративне експериментације, изазивају хегемонијску естетику стрипа.
У свом раду, ових девет уметница баца сумњичав поглед на теме миленијумске егзистенције, попут економске и радне несигурности, нестанка стабилности, наше амбивалентности према технологији, снаге сестринства и „течног“ стања љубавних односа у ери Тиндера.
Изложба такође представља позив да се открије како је мрежа самиздат сајмова, малих издавачких кућа и штампарија учврстила алтернативну сцену на којој се ових девет уметница креће и учи. Она такође истиче на који начин стрипски језик може да изађе из папира и оживи у другим уметничким медијима.

004 graficko sazvezdje 05
Изложба „Графичко сазвежђе“ коју је приредила Монсерат Теронес била је отворена од 2. децембра 2022. до 18. јуна 2023. године у CCCB (Центар за савремену културу Барселоне). Она доводи у питање канонске форме које су до сада коришћене у стрипским изложбама покушавајући да поштује како порекло, тако и наративну димензију медија. Имала је за циљ да понуди иновативну перспективу у погледу на стрип, допуштајући стрип-каишима и њиховим ликовима да преузму простор изложбе.
Девет уметница је било позвано да замисли нове начине инвазије музејског простора кроз маштовита решења заснована на суштини стрипа као секвенцијалног наратива путем ликовне имагинације у девет инсталација које су створене управо за ту прилику. Медији и публика су овај пројекат поздравили као праву иновативну игру.
Изложба која сада стиже у Београд јесте путујући архив материјала приказаних у Барселони, преносна успомена на амбициозан пројекат који је славио изванредан тренутак креативности девет сјајних талената.
Jordi Costa, кустос изложбе

НОВИ ПРОСТОР/ ВЕЛИКА САЛА:
ИЗВАН КВАДРАТА - ПОГЛЕД НА УМЕТНИЧКЕ РАДОВЕ СТРИПСКИХ АУТОРА ИЗ СРБИЈЕ
Аутори пројекта и приређивачи изложбе: Жика Тамбурић, Тијана Тамбурић, Марко Стојановић

005 izvan kvadrata 08
Српски стрипски аутори, осим по стриповима, познати су по истраживању различитих уметничких форми. Неки се баве илустрацијом, а неки вајарством, сликањем, свирањем или креирањем омота за музичке албуме. Има уметничких директора, професора, филмских директора, мултимедијалних уметника...

006 izvan kvadrata 09
Циљ ове изложбе је да представи богатства и различитости њихових уметничких остварења. Она такође показује како њихова шира уметничка интересовања утичу на њихове стрипове.
Ми се надамо да ће ова изложба допринети бољем разумевању стрипова и њихових уметника у свету уметности.
Жика Тамбурић је стрипски критичар и историчар као и уредник издавачке куће „Modesty stripovi“, Београд, од 2011. Заједно са ћерком Тијаном Тамбурић основао је „Modesty Comics“, Лондон, 2013, да публици на енглеском говорном подручју прикаже стрипове из региона бивше Југославије. Марко Стојановић је стрипски сценариста, аутор, уредник, критичар и директор фестивала Балканска смотра младих стрип аутора, Лесковац, која траје већ 25 година.

07 IZVAN KVADRATA Aleksa Gajic 11
Излагачи: АЛЕКСА ГАЈИЋ, АЛЕКСАНДАР ЗОГРАФ, БОБАН САВИЋ ГЕТО, БРАНИСЛАВ - БАНЕ КЕРАЦ, БРАНКО ЂУКИЋ, ДАНИЛО МИЛОШЕВ WОСТОК, ДАРКО ПЕРОВИЋ, ДЕЈАН НЕНАДОВ, ЂОРЂЕ МИЛОВИЋ, ДРАГАН ПАУНОВИЋ, ДРАГАНА КУПРЕШАНИН, ДРАГАНА РАДАНОВИЋ, ДРАЖЕН КОВАЧЕВИЋ, ИВАНА ФИЛИПОВИЋ, ЈАНА АДАМОВИЋ YANА, ЈОВАН УКРОПИНА, МАРКО НИКОЛИЋ, МИЛОРАД ВИЦАНОВИЋ МАЗА, МИРОЉУБ МИЛУТИНОВИЋ БРАДА, RAJKO MILOŠEVIĆ GERA, САША ЈОВАНОВИЋ, САША ЈОВАНОВИЋ ФАФНЕР, СИНИША БАНОВИЋ, СТЕВАН СУБИЋ, ТИХОМИР ЧЕЛАНОВИЋ, ТОНИ ФЕЈЗУЛА, ЗВОНИМИР ВИДИЋ

ГАЛЕРИЈА ЦИРКУС:
ДАРКО ПЕРОВИЋ
СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ДОПРИНОС СРПСКОМ СТРИПУ

008 Darko Perovic 10

Дарко Перовић је српски стрип аутор, рођен 1965. године у Аранђеловцу, у Србији. Стрипом је почео да се бави након што је завршио Графичку школу на Новом Београду, 1983. Његова прва дуга прича „Brek“ награђена је признањем листа „Полет“ као најбољи југословенски стрип 1987. године, а 1990. објављен је броширани албум. Двадесет година касније, у издању куће „Комико“ објављена је и у тврдом повезу, а 2018. у Француској, у издању куће „Инукшук“. На Салону стрипа у Винковцима 1988. године освојио је награду за сценарио са причом од шест страна под насловом „Azra, Alaraph“... Једно време ради на анимираним филмовима у студију цртаног филма ФРЗ Београд, на сторибордовима, анимираним рекламама и кратким филмовима. Године 1989. безуспешно покушава да у продукцији Загреб филма направи кратки филм „Једна звезда за мене“. Ради илустрације и анимиране филмове за Школски програм РТС-а, омладинску штампу, плакате, насловне стране... Године 1991. преселио се у Шпанију. Ради на кратким причама са сценаристом Санчез Абулијем, на кратком серијалу по сопственом сценарију „Дубоко и хладно“, на сторибордовима и рекламама. Хрватски издавач „Libellus“ кратке приче са Абулијем 2010. објединио је у албуму „Опаке приче“, а „Инукшук“ их је 2022. објавио у Француској под насловом „Histoires abominables“. Све кратке стрипове настале осамдесетих и серијал „Дубоко и хладно“ 2011. објавио је издавач „Систем комикс“ у Србији, а 2020. „Инукшук“, у Француској, под насловом „Сатори Бар“. Крајем 1997. године добио је понуду од италијанске издавачке куће „Sergio Bonelli Editore“ за рад на серијалу „Магични Ветар“ по сценарију Ђанфранка Манфредија. Сарадња је накратко била прекинута због рата у Југославији, али је обновљена у јануару 2000. године епизодом „Плави вукови“. До данас је потписао седамнаест епизода „Магичног Ветра“. За „Sergio Bonelli Editore“ радио је и на минисеријалима „Шангај Девил“ и „Адам Вајлд“. Паралелно са радом за „Sergio Bonelli Editore“, зпочиње и сарадњу са француским издавачем „Солеил“. По сценарију Новија 2010. црта албум „Тајне свеске Ватикана“, са Оливијеом Добремелом ствара диптих „Аламо“ 2011, са Стефаном Бетбедером 2014. такође диптих „Др Вотсон“. Године 2022. у издању „Делкура“ објављује први албум серијала „Капетан Вуду“. Живи и ради у Београду, у Србији.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account