logo skc

ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

15. Međunarodni salon stripa 2017.

ČETVRTAK, 28. SEPTEMBAR ·

VELIKA SALA

19.00 · OTVARANJE IZLOŽBI SALONA

    

20.00 · SVEČANO OTVARANJE SALONA/DODELA NAGRADA


19.00 – 21.00 · PRATEĆI PROGRAM - otvoreno kosplej takmičenje za najbolji kostim, najoriginalniji izbor lika i najbolje dočaran lik iz sveta stripa  / nagrade grafičke radionice Edge Art, domaćih strip izdavača i organizatora festivala

15 GODINA SALONA STRIPA

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi SREĆNA GALERIJA

Studentskog kulturnog centra Beograd kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.
Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, Studentski kulturni centar je, kao jedan od prvih aktera u toj inicijativi, uspeo da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.
Zarad podsećanja, napominjemo da je još 1977. godine, dakle tačno pre 40 godina, u SKC-u postavljena i održana prva profesionalna izložba stripa pod naslovom Fantastika - strip - društvo u koncepciji Ljubomira Kljakića sa dve obimne teorijske studije u katalogu izložbe – samog autora Ljubomira Kljakića i Ješe Denegrija.
Ako je SKC od svog osnivanja pa u svakoj deceniji prošlog veka bio, u svetskim okvirima, relevantno mesto savremene umetnosti, posebno alternativnih oblika umetničkog izražavanja, konceptuale i rokenrola, sigurno je i u protekloj jednoj i po deceniji novoga veka na autentičan način, i opet na svetskom nivou, obeležio domaću umetničku scenu programom devete umetnosti.
U najboljoj tradiciji svojih blistavih istorijskih iskustava i u precizno predviđenom programskom prostoru već 15 godina se, sa izuzetnim uspesima, odvija SKC-ov Salon stripa – veliki međunarodni festival, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.
Potencirajući artistički karakter stripa i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovativnost u stripu, publici prezentuje i radove posebne likovne  poetike i  na taj način razbija stereotipe o ovom umetničkom mediju. U proteklih petnaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se oko 1.700 strip autora iz 56 zemalja sveta. Od njih oko 600 u kategoriji takmičara do 15 godina starosti, a u revijalnom delu programa gostovali su kako najeminentniji svetski autori tako i pioniri srpskog stripa kao laureati Specijalnog priznanja Salona za životno delo i doprinos srpskom stripu.
U naporima da se postigne potreban nivo kvaliteta programa, pripremanje svakog pojedinačnog festivalskog izdanja iziskivalo je ogroman rad i velika ulaganja. Da bi se Salon održao kao manifestacija međunarodnog renomea uprava SKC-a, na čelu sa direktorom Slavoljubom Veselinovićem, u ovaj festival počela je da ulaže znatna infrastrukturna i finansijska sredstva, uspevši ne samo da održi, već i da unapredi festival, a sve u želji da na međunarodnom nivou, na jednom mestu sabere neosporne kvalitete stripa, i kroz ovakav događaj, devetu umetnost udostoji elitističkog nivoa i zvanja, što ona sama po sebi to i zaslužuje.

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

GOSTI SALONA:
ĐANALFONSO PAĆINOTI – ĐIPI (Italija)

Đipi (Gian-Alfonso Pacinotti GIPI) jedan je od najcenjenijih italijanskih crtača svih vremena. Rođen je u Pizi 1963. godine. Njegovi stripovi prevedeni su na nekoliko jezika i dobijali su brojne nagrade u Italiji i inostranstvu među kojima Gran Đuniđi, Mikeluci, Margujat, Gošinijevu i druge. Tokom 1994. godine,  dok je radio kao ilustrator u izdavaštvu i međunarodnoj štampi, Đipi je počeo da objavljuje kratke priče. Njegova grafička novela Notes pour une histoire de guerre (Beleške za jednu ratnu priču), koja je izašla 2005. u Francuskoj, a potom u Italiji i SAD, donela mu je Gošinijevu nagradu za najbolji scenario i najbolji album na prestižnom strip festivalu u Angulemu 2006. godine, što je njegovu karijeru uzdiglo na međunarodni nivo. Đipi je i tvorac stripa Gli Innocenti  (Nevini) za Fantagrafiksovu Ignac seriju. Ovaj rad doneo mu je Ajznerovu nagradu, kao i nominaciju za nagradu Maks & Moric (2006).
Nakon rada na stvaranju i režiranju više nezavisnih kratkometražnih filmova, Đipi je 2011. izbacio svoj prvi dugometražni film L’ultimo terrestre (Poslednji čovek na Zemlji), koji je producirala kompanija Fandango. Film je premijerno prikazan na 68. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Njegova grafička novela Unastoria (Neka priča) (Coconino Press, 2013) postala je prva svoje vrste u Italiji koja je ikada nominovana za neku književnu nagradu. Njen ulazak u najuži izbor za nagradu Strega doveo je do zapaljivih diskusija na nacionalnim medijima oko književne vrednosti stripa. Ova novela nekoliko meseci bila je bestseler. Đipi je već dugo zagriženi gejmer i dizajner igara. Tokom 2015. godine napravio je kartašku igru Bruti koja je postala veoma popularna u Italiji, a od kraja 2016, preko CMON games distribuirana je i u Sjedinjenim Američkim Državama. Krajem oktobra 2016. godine, objavio je još jednu grafičku novelu – La Terra dei Figli (Zemlja sinova) koja je doživela odličan prijem kod kritike. Đipi trenutno živi u Rimu.

DEJAN NENADOV (Srbija/Holandija)

Dejan Nenadov rođen je 1966. godine u Novom Sadu. Studirao je u Obrazovnom centru za dizajn, „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, a zatim na Akademiji umetnosti u istom gradu, na odseku za slikarstvo. Posle diplomiranja upisao je specijalizaciju na slikarskom odseku Akademije lepih umetnosti u Oslu. Dugi niz godina je živeo u Amsterdamu.
Njegova naklonost za strip i likovnu umetnost uopšte ispoljila se veoma rano. Svoje prve stripove objavio je još kao srednjoškolac i to u najprestižnijim domaćim magazinima za strip toga vremena, poput Yu Strip magazina i Stripoteke. Neki od njih objavljeni su kasnije u inostranstvu. Bio je dobitnik mnogih značajnih nagrada, od onih na konkursima za mlade autore, pa do prestižne nagrade za najbolji savremeni strip magazina Vidici. Takođe je dobitnik plakete Zlatno pero Beograda.
Sa albumom Elazar koji se sastoji od pet povezanih priča, kritičari su ga svrstali među najznačajnije domaće strip autore. Njegovi stripovi okarakterisani su kao „intelektualni spoj stripa i literature”, što mu je donelo nagradu Zaharije Orfelin za doprinos u spajanju ova dva izražajna medija. Njegov ritmičan crtež, istovremeno razigran, ali i pun referenci iz kulture, čini njegov grafički izraz osobenim i snažnim. Ubrzo posle napuštanja zemlje 1991. godine Nenadov prestaje da se aktivno bavi stripom i posvećuje se slikarstvu. Radu na stripu se vraća tek 2007. godine, na poziv da nastavi serijal Arcanes za francuskog izdavača Delkur. U narednih devet godina uradio je dvanaest knjiga u okviru četiri zasebna serijala. Tvrdi da ga je povratak staroj ljubavi osvežio i da ga još veoma raduje.

OLIVIJE DOBREMEL DOBS (Francuska)

Rođen 1972. godine u Francuskoj, Dobs (Olivier Dobremel DOBBS) studirao je sociologiju i tada započeo da piše scenarije za RPG, video igrice i stripove. U vreme dok je još predavao kinematografiju, potpisao je svoje prve strip ugovore za neke biografije serijskih ubica i triler priče. Potom je od izdavačke kuće Solej dobio priliku da radi na nekoliko mini-serijala u domenu avanturističkog žanra, fantazije i horora (Loki, Alan Kvotermejn, Alamo, Mr. Hajd protiv Frankenštajna i Skotland Jard). Većina njih su prevedeni na italijanski, španski, nemački i engleski jezik.
Potom je napisao jednu celovitu priču za kuću Ankama, smeštenu u svet čuvene video igre Dofus. Učestvovao je i u nastanku velike kolekcije adaptiranih priča SF autora Stefana Vula. Nakon saradnje sa srpskim crtačem Darkom Perovićem na Alamu, pridružio se kolektivnoj srpsko-francuskoj publikaciji Linije fronta, zajedničkom izdanju System Comicsa i Francuskog kulturnog centra u Beogradu.
Dobs je nedavno za Glenat počeo rad na zbirci adaptiranih priča Herberta Džordža Velsa koje uključuju Vremensku mašinu, Rat svetova, Nevidljivog čoveka i Ostrvo doktora Moroa. Trenutno je pred njim novi izazov: pisanje knjige o njegovoj prvoj ljubavi - filmu.

NIKOLAS GRIVEL (Francuska), gost izdavačke kuće Komiko, Novi Sad

Nikolas Grivel je književni agent, rođen i odrastao u severoistočnoj Francuskoj. Svoju izdavačku karijeru započeo je 2003. godine kao urednik za francuskog manga izdavača Pika - Ašet. Sada poseduje agenciju (Nicolas Grivel Agency) specijalizovanu za autorska prava francuskih i međunarodnih stripova, kao i grafičkih romana širom sveta.
Prodao je na engleskom jeziku autorska prava za mnoge grafičke romane među kojima su: Ariol Emanuela Gibea i Marka Butavona, Danas je poslednji dan ostatka vaših života Ulija Lusta, Sem Zabel i magično pero Dilana Horoksa, Realista Asafa Hanuke, Džim Radoznali Matijasa Pikara, Brat iz geta Julijana Voloja i Klaudije Aherling, Promena klime Filipa Skvarconija, Igra za Lastavice Zejne Abirahed, Iranska metamorfoza Mane Nejestanija, Prvi Čovek Sajmona Švarca, Blačov Peplum i Incidenti u noći Davida B.
Cilj Grivelove agencije jeste predstavljanje i promovisanje zahtevnih radova koji čitaoca teraju na razmišljanje. Nikolas poseduje široku skauting mrežu za sve vrste grafičkih priča, traži stripove i umetnike za američki studio Laika, predaje na dva francuska univerziteta, a drži predavanja i na drugim univerzitetima u inostranstvu, kao i na raznim festivalima: Pekinškoj filmskoj akademiji, Hangdžou festivalu, Ligaturi u Poznanju, te sajmovima knjiga u Budimpešti i Varšavi.

VJERAN I VIBOR JUHAS (Hrvatska)

Pulska strip čitaonica i promocija albuma Mr. Joe
Strip Čitaonica Mrkli mrak omogućuje posetiocima da se bliže upoznaju sa svetom stripa i pogledaju novije naslove zastupljene na domaćem i stranom tržištu. Tu možete da se upoznate sa raznim žanrovima i oblicima umetnosti koji se primenjuju u kreiranju stripa. Možete se informisati o tome koja strip izdanja visoko kotiraju na lestvicama kritičara i zašto je to tako, kao i dobiti uvid u ostale informacije iz sveta stripa koje bi mogle da vas zanimaju. Nema pozajmice i prodaje, ali nema ni članarine. Svi su dobrodošli. Cilj je stvoriti zajednicu zaljubljenika u strip umetnost i pružiti im mesto na kojem mogu razmenjivati mišljenja, iskustva, ideje i savete.
Vibor i Vjeran Juhas većinu svog života proveli su kao braća. Žive i rade u Puli, iako mnogima  nije jasno zašto. Kažu da je strip njihova velika ljubav jer se to tako mora. Strip album Mr. Joe je njihov prvi strip. Godina je 1890. Hajnrih Šliman je nemački pionir arheologije. Nemačka poseduje kolonije u Africi. Rađaju se Gručo Marks, Agata Kristi i H. P. Lavkraft. Verovatno i još neki ljudi. Te su činjenice istinite. No, ono što se događa u ovoj priči je istorija koju malo ko zna. Istorija koja je toliko neverovatna da odbijamo da priznamo da se dogodila. Istorija o kojoj se niko ne usuđuje da govori. Zato je prenosimo u obliku stripa. A za Mr. Joe ovo je samo još jedna pustolovina. Trenutak je da i vi upoznate tu prećutanu istoriju. Trenutak je da i vi upoznate Mr. Joe.

SPECIJALNE NAGRADE I PRIZNANJA:

SPECIJALNO PRIZNANjE ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU


Dobitnik: MARKO STOJANOVIĆ (1978), Leskovac

Marko Stojanović (Leskovac, 1978) nakon završetka leskovačke Gimnazije diplomirao je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. Živi i radi u Leskovcu kao profesor engleskog jezika u osnovnoj školi. Od 1995. crta stripove i prevodi ih (Hellboy, Hardboiled, Raptors, Sky Doll).
Svoje samostalne i koautorske radove izlagao je na mnogim izložbama u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rusiji. Scenarista je stripskih albuma: Maks Debris (francuski izdavač Y.I.L. objavio ga je 2016. pod naslovom Max Debris 1: Confession d’un véritable faussaire), Crne duše, Postelja od gloga, Rekvijem, Pasji životi, Prah, Pepeo, Bajka i druge istine, Mrtva straža, Duhovi u boci, Čudovišta, Zla krv, Na kraju krajeva, Kainov soj, Zemlja Čuda i serijala Vekovnici i Beskrvni. Francuska izdavačka kuća Septijem Šok objavila je šest strip albuma: Le Dico des Hommes, Le Dico des Femmes, Les 69 secrets à savoir sur les Femmes, Les 69 secrets à savoir sur les Hommes, Savoir bien s’y prendre pour tout obtenir de lui! i Savoir bien s’y prendre pour tout obtenir d’elle!, dok trenutno za izdavača Delkur, u saradnji sa Draženom Kovačevićem i Dan Ianosom, radi na još jednom - Croix Sanglante.
Tekstovi i stripovi štampani su mu u domaćoj i inostranoj periodici. Autor je dve knjige eseja o stripu: Južnjačka  uteha (2009) i Stripovanje (2017).  Priredio je, uredio i objavio monografije Leskovački strip 1950-2010, 20 godina Leskovačke škole stripa i Zaječarski strip. Uredio je četiri stripska temata u niškom književnom časopisu Gradina. Napisao je preko 300 nedeljnih kolumni za internet portale Strip vesti i UPPS. U leskovačkom časopisu za kulturu Think Tank bio je urednik rubrike strip. Glavni je urednik niškog strip-časopisa Strip Pressing od 2001. Vodi Leskovačku školu stripa Nikola Mitrović Kokan od jeseni 1995. godine. Idejni je tvorac i od jula 1998. organizator Balkanskih smotri mladih strip autora. U Leskovcu je organizovao oko stotinu izložbi stripa, promocija i javnih časova crtanja.
Za svoj rad primio je preko šezdeset nagrada, među kojima prvu nagradu časopisa Politikin Zabavnik, više priznanja na beogradskom Salonu stripa (uključujući Grand Prix na devetom salonu 2011. godine), Grand Prix na sedmom i dvanaestom salonu stripa u Velesu (Makedonija), nagradu Kragujevački pobednik, pet nagrada časopisa Stripoteka, tri Oktobarske nagrade grada Leskovca, plakete Nikola Mitrović Kokan za najboljeg mladog strip scenaristu Balkana 2000. i 2004, kao i za najboljeg mladog strip teoretičara Balkana 2007, nagrade za doprinos makedonskom stripu, te plakete Aleksandar Denkov za doprinos Bugarskom stripu. Bio je više puta član žirija u zemlji i inostranstvu.

Slobodan Ivkov

Stručna komisija u sastavu: Slobodan IVKOV, presednik; Vasa PAVKOVIĆ i Pavle ZELIĆ dodelili su salonova priznanja najboljim domaćim izdavačima za 2016/2017. godinu, i to:
PRIZNANjE ZA NAJBOLjEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2016/2017.
Dobitnik: KOMIKO, Novi Sad

011najboljiizdavacdomacegstripa2017

PRIZNANjE ZA NAJBOLjEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANjA U SRBIJI 2016/2017. Dobitnik: DARKWOOD, Beograd

012najboljiizdavacinostranihstripiydanjausrbiji2017


OBELEŽAVANJE JUBILEJA SRPSKOG STRIPA:

• 85 godina od pokretanja časopisa Veseli četvrtak  i  pojave Mikija Mausa u srpskom stripu
• 80 godina od pokretanja časopisa Veseli zabavnik
• 65 godina od ponovnog pokretanja  Politikinog zabavnika  
• 40 godina od prvih izložbi stripa u Srbiji (SKC Beograd)
• 25 godina od pokretanja strip magazina Tron
• 25 godina rada Škole stripa i ilustracije Đorđe Lobačev
• 15 godina Međunarodnog salona stripa SKC Beograd
• 10 godina strip serijala Vekovnici

KONKURS 15. MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA:

Žiri u sastavu: Boban Savić GETO, strip autor i ilustrator, predsednik žirija; Dragana STOJILjKOVIĆ, strip scenarista, Željko PAHEK, strip crtač i scenarista,  Milan MILETIĆ, slikar i strip autor i Aleksandar ZOGRAF, strip autor, dodeliće 28. septembra 2017. godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja Salona, sledeće nagrade: Grand Prix,  Nagradu za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika, Nagradu za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika, Nagradu za najbolji scenario, Nagradu za najbolji crtež, Specijalnu nagradu žirija za inovaciju u strip umetnosti, kao i Nagrade žirija u kategoriji takmičara do 15 godina: Mladi lav, Specijalnu nagradu žirija za najbolju ideju, Specijalnu nagradu žirija za zreo i maštovit izraz i Specijalnu nagrada žirija za najmlađeg autora.

PROGRAM SALONA:

 

ČETVRTAK, 28. SEPTEMBAR

15.00 – 22.00 KLUB / BERZA STRIPA
19.00 / OTVARANJE IZLOŽBI SALONA 2017.
SREĆNA GALERIJA

/ KONKURS 2017 – IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA

MALA SALA

/ KONKURS 2017 – IZLOŽBA NAJUSPELIJIH RADOVA
GALERIJA / DEJAN NENADOV (Srbija/Holandija), RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA GOSTA SALONA, AUTOR IZLOŽBE VUK MARKOVIĆ

VELIKA SALA

/ ĐIPI (Italija), IZBOR IZ SRPSKIH IZDANJA (Komiko, Novi Sad), AUTOR IZLOŽBE VUK MARKOVIĆ

NOVI PROSTOR

/ GRAN PRI 2003-2017 / POBEDNIČKI RADOVI SA DOSADAŠNJIH KONKURSA, DOKUMENTARNA IZLOŽBA POVODOM JUBILEJA SALONA STRIPA
GALERIJA CIRKUS / MARKO STOJANOVIĆ – DOBITNIK PRIZNANJA ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU, DOKUMENTARNA IZLOŽBA
19.30 PRATEĆI PROGRAM / KOSPLEJ SALONA 2017.
20.00

VELIKA SALA

/ CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA SALONA I DODELA NAGRADA

 

PETAK, 29. SEPTEMBAR

11.00 – 22.00 KLUB / BERZA STRIPA
17.00

VELIKA SALA

/ JUBILEJI: 10 GODINA STRIP SERIJALA VEKOVNICI
18.00

VELIKA SALA

/ VJERAN JUHAS, VIBOR JUHAS (Hrvatska): PULSKA STRIP ČITAONICA I PROMOCIJA ALBUMA MR. JOE, (Mrkli Mrak / Big Joe Studios, Pula, 2017)
19.00

VELIKA SALA

/ NIKOLAS GRIVEL (Francuska), GOST IZDAVAČKE KUĆE KOMIKO, Novi Sad: STRIP INDUSTRIJA U FRANCUSKOJ DANAS, PREDAVANJE
20.00

VELIKA SALA

/ ĐIPI (Italija): PREDSTAVLJANJE GOSTA SALONA
20.45

NOVI PROSTOR

/ ĐIPI, POTPISIVANJE ALBUMA
21.15

VELIKA SALA

/ DOKUMENTARNI FILM O ŽARKU BEKERU:  Z KAO... ZAVIŠA, B KAO... BEKER, AUTOR FILMA: VELJKO KRULČIĆ; KAMERA: ROBERT KALČIĆ I SILVIO MIROŠNIČENKO; MONTAŽA: SARA GREGORIĆ; PRODUKCIJA: UDRUGA ART 9, Hrvatska, 2017; trajanje: 19 min. (U filmu govore: Borivoj Dovniković Bordo, Zdravko Zupan, Žika Bogdanović, Krešimir Zimonić, Dušan Gačić...)

 

SUBOTA, 30. SEPTEMBAR

11.00 – 22.00 KLUB / BERZA STRIPA
12.00 – 16.00

NOVI PROSTOR

/ NIKOLAS GRIVEL (Francuska), GOST IZDAVAČKE KUĆE KOMIKO, Novi Sad: PREGLED PORTFOLIJA DOMAĆIH AUTORA - DIZAJNERA KARAKTERA, KONCEPT DIZAJNERA, 2D ANIMATORA, KONCEPT-ART UMETNIKA.
16.00

VELIKA SALA

/ PROMOCIJA 9. BROJA STRIP MAGAZINA STRIPOLIS, Kulturni centar, Zrenjanin, Srbija
16.30

VELIKA SALA

/ JOVAN GVERO: NS STRIP VIKEND, PROMOCIJA FESTIVALA
17.00

VELIKA SALA

/ ZORAN ĐUKANOVIĆ: 70 GODINA TALIČNOG TOMA - DVA GENIJA PRIPOVEDANJA, RENE GOŠINI I MORIS, PREDAVANJE
18.00

VELIKA SALA

/ MARKO STOJANOVIĆ – DOBITNIK PRIZNANJA ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU, PREDSTAVLJANJE LAUREATA
19.00

VELIKA SALA

/ OLIVIJE DOBREMEL DOBS (Francuska), PREDSTAVLJANJE GOSTA SALONA
20.00

VELIKA SALA

/ DEJAN NENADOV (Srbija/Holandija): PREDSTAVLJANJE GOSTA SALONA
20.45

NOVI PROSTOR

/ DEJAN NENADOV, POTPISIVANJE ALBUMA
21.15

VELIKA SALA

/ ANDRIJANA RUŽIĆ (Italija): ANIMIRANI FILMOVI ŠPELE ČADEŽ (Slovenija), PREDAVANJE / PROJEKCIJA FILMOVA (Zasukanec, 2004, 6.50’ / Lovesick, 2007, 9.00’/ Boles, 2013, 12.00’/ Nočna ptica, 2016, 8.45’)

 

NEDELJA, 1. OKTOBAR

11.00 – 22.00 KLUB / BERZA STRIPA
16.00

VELIKA SALA

/ LINIJE FRONTA – PRVI SVETSKI RAT 1914-1918 / KNJIGA PETA (SYSTEM COMICS BEOGRAD 2017), PROMOCIJA STRIP ALBUMA. GOVORE: MILENKO MIŠIĆ, DEJAN STOJILJKOVIĆ, ALEKSANDAR ZOLOTIĆ, MILAN JOVANOVIĆ...
17.00

VELIKA SALA

/ ZORAN ĐUKANOVIĆ: MOJIH 7 ESEJA O HUGU PRATU - PROMENE U RECEPCIJI STRIPA KOJE SE PROTEŽU NA ČETIRI DECENIJE, PREDAVANJE.
18.00

VELIKA SALA

/ SLOBODAN IVKOV: CENZURA STRIPA U JUGOSLAVIJI I SRBIJI, PREDAVANJE
19.00

VELIKA SALA

/ PRIZNANJE SALONA ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANJA U SRBIJI 2016/2017:  DARKWOOD, Beograd, PROMOCIJA IZDAVAČA
20.00

VELIKA SALA

/ SAKURABANA Beograd, PREZENTACIJA PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI

(Međunarodni salon stripa zadržava pravo izmene i dopune programa)
(Radno vreme galerija tokom trajanja Salona je 10.00 – 20.00)
više informacija na: www.salonstripaskc.rs,   http://www.facebook.com/comicsfestsrecnagalerija@gmail.com

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account