logo skc

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

VLADAN MATIJEVIĆ: PRISTANIŠTA

Pristanista-small.jpg

 

SREDA, 25. FEBRUAR 2015. U 19.00

MALA SALA

učestvuju: Predrag Petrović i Vladan Matiijević; moderatorka: Vesna Kapor
Vladan Matijević je pisac koji se u našoj književnosti oprobao i potvrdio u raznim pripovedačkim i poetskim formama. Od poezije, preko eseja, pripovedaka i romana, uvek uspeva da pronađe novi način i stare teme problematizuje samosvojno, polemično i groteskno. Prateći naše vreme i naše priče, on tvori svet u kome s jedne strane iščašeno i kaleidoskopno, čitamo i propast i jad, a sa druge strane osećamo razumevanje i tugu nad junacima „naših dana“. Matijević je dobitnik mnogih nagrada. I jedan od onih koji su sigurno obezbedili mesto u lektiri.
„Iako se od jednog naratora može saznati da „načiniti pristanište znači obogatiti lepotu zaliva“, iz novih priča Vladana Matijevića, objedinjenih naslovom „Pristaništa“, čitalački se bogatimo, pre svega, zaposedanjem dubine suštinskih uvida u socijalne, istorijske i psihološke kontekste koji čine srpsko društvo danas. Pod uslovom, naravno, da smo mi, čitaoci, taj zaliv.
Moć literarne transpozicije neuhvatljivosti pulsacije života u ovom crnohumornom veleslalomu pokazuje izuzetnu uverljivost. Iza ove virtuozne simfonije odnosa, likova, dešavanja i utisaka, koja prati dubinske pulsacije sveta marginalaca, bilo da su to isluženi fudbaleri, ambiciozni kinooperateri, nastavljači umetničke prakse Dorijana Greja, bugarske prostitutke, neobični kriminalci i njihovi profesori, trkačice u slobodu, potkazivači i pesnici, gubitnici i dobitnici tranzicije, krije se jedno opšte svevreme koje uporno traje u savremenoj Srbiji.“ Nenad Šaponja

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account