logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

Uvod u uporedni atlas imaginarnih anatomija: Telo i Tai Ji

10_novembar_Imaginarne_anatomije.jpg

 

UTORAK, 10. NOVEMBAR 2015. u 20.00

MALA SALA

predavanje Nade Sekulić sa projekcijama
Predavanje se bavi razlikama u percepciji i korišćenju tela u različitim kulturama i promenama koje nastaju prekoračenjem granica telesnog iskustva onako kako ih postavlja naša sopstvena kultura.
U globalnom svetu danas, u kome se tela neprekidno kreću i migriraju, emituju u etar, tehnički oblikuju i preoblikuju, telo je postalo laboratorija različitih vidova prekoračenja – samo prekoračenje je postalo standard.
Šta se događa kada se susretnu kulturno veoma različiti modeli tela? Kakvu ulogu danas imaju mitska mesta, poput Wudanga, kao mesta susreta? Analizirajući tai ji kao vid kineskog kulturnog nasleđa, ali istovremeno i izmišljene tradicije, biće napravljeno poređenje i uočavaće se razlike u viđenju „unutrašnje” anatomije tela određene zapadnom modernom kulturom i kineskom kulturnom tradicijom vezanom za tai ji, kao i hibridni spojevi koji nastaju njihovim povezivanjem.
Nada Sekulić je vanredna profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde predaje socijalnu i kulturalnu antropologiju, studije roda i antropologiju rata. Do sada je objavila dve samostalne monografije, „Skriveni rat“ (2013) i „O kraju antropologije“ (2007). Sa dr Zoricom Mršević, koautorka je mnografije „Jednake mogućnosti“ (2003) i urednica zbornika „Žene, religija, obrazovanje - između duhovnosti i politike“ (2001). Objavila je više desetina stručnih tekstova u zbornicima i naučnim časopisima. U okviru nevladine organizacije NANDI - umetničko istraživačka stanica, zajedno sa Vesnom Tokin, realizovala je više dokumentarnih filmova posvećenih ženskom pokretu u Srbiji i društvenom položaju žena i izbeglica.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account