logo skc

Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

Sve strane svesti

 

PONEDELJAK, 12. MART U 20.00

MALA SALA

Studentska sekcija za neuronauke, Društva za neuronauke Srbije
Nedelja svesti o mozgu 2018: Sve strane svesti
Spavanje i biološki ritmovi: naš unutrašnji pametni časovnik
predavanje; govori:  prof.  dr Olivera Stanojlović, profesorka na Katedri za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
U okviru manifestacije Nedelja svesti o mozgu, Studentska sekcija za neuronauke u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom obeležava Svestki dan spavanja (World Sleep Day).
Jednu trećinu života čovek provede u spavanju. Spavanje nije pasivan proces već je visokoorganizovano i aktivno stanje, uzimajući u obzir da se ciklično smenjuju različiti stadijumi: posle 90 minuta po uspavljivanju započinje paradoksalno (REM, spavanje sa snovima), koje potom zamenjuje sporotalasno spavanje… Pojave koje se u živom svetu ponavljaju istim redom i u istim vremenskim intervalima nazivaju se biološkim ritmovima. Sa izvrsnom preciznošću naš unutrašnji sat reguliše kritične funkcije kao što su ponašanje, nivo hormona, spavanje, temperaturu tela, metabolizam  i dr. To je način na koji se fiziološke funkcije prilagođavaju različitim fazama dana.
Svetlost, pinealna žlezda i melatonin regulišu ciklus spavanja i svako narušavanje dovodi do disfunkcija kao što su: Jet lag, poremećaj spavanja usled rada u smenama, zimska melanholija (winter blues) u sezoni tmurnih, a u sezoni hladnih perioda - sezonski afektivni poremećaj i dr.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account