logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

Senka i njen dvojnik: tradicionalno javansko lutkarsko pozorište senki (wayang kulit)

azijsko_pozoriste.jpg

 

UTORAK, 29. FEBRUAR U 18.00

GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD

govori: Ana Popović, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, pozorišna i radio režija; organizator: Bojana Pokrajac

Predstavljanje interesantnih tema i istraživanja studenata master studija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, realizovaće se u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Beograd kao zajednički projekat sa ciljem da se šira javnost upozna sa zanimljivim temama i informišu budući  studenti.

Vajang kulit (wayang kulit) naziv je tradicionalnog lutkarskog pozorišta senki sa indonežanskog ostrva Jave čiji najstariji materijalni tragovi potiču iz 10. veka naše ere, a veruje se da je staro preko 2.000 godina. Ono je, kao i duh azijskih naroda, večno i promenljivo, fleksibilno i tolerantno a verno svom identitetu. Predstava vajang kulita traje od sumraka do svitanja, pokrivajući ono doba dana kada je magijski potencijal u punoj snazi i kada duhovi zaposedaju lutke. U igri svetlosti i senke, kroz lutkara, šamana, brišu se granice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, stvarnosti i mašte i raznih ontoloških formi. Takva predstava je istovremeno ritual, umetničko delo i zabava, a njena estetska i etička funkcija je u službi svog gledaoca, vaspitavajući generacije Javanaca kroz burnu istoriju ostrva. Vajang kulit je antropološko pozorište, ono uči o važnosti zajednice i njene tradicije. Ovo pozorište je političko jer, preplićući mit i istoriju, uređuje društveni i politički život Javanaca. U svetu koji osvaja koncept globalizacije, javanski vajang opstaje, poput incidenta, krijući subverzivnost u sopstvenoj tradicionalnosti. Javanaca kroz burnu istoriju ostrva. 

 Senka i njen dvojnik: tradicionalno javansko lutkarsko pozorište senki wayang kulit  Senka i njen dvojnik: tradicionalno javansko lutkarsko pozorište senki wayang kulit  Senka i njen dvojnik: tradicionalno javansko lutkarsko pozorište senki wayang kulit

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account