logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

SAŠA RADOJČIĆ: ZA VATRU NADLEŽNA JE DUŠA

c_1100_0_16777215_00_slike_22_05_image1.jpg

SREDA, 18. MAJ U 19.00 VELIKA SALA

razgovor povodom knjige izabranih pesama povodom nagrade "Desanka Maksimović"
Učestvuju: Dragan Hamović, Saša Radojčić i Teodora Aćimović; urednik Vesna Kapor

"Saša Radojčić je kao sveobuhvatna pesnička i filozofska ličnost ostavio
veoma dubok pečat u srpskoj poeziji odabranim zbirkama koje su jedinstven spoj
pesništva i filozofskog znanja. Za poeziju je dobio nagrade: „Branko Ćopić“, „Đura Jakšić“, „Venac Laze Kostića“, „Lenkin prsten“, Zmajevu nagradu i Disovu nagradu za celokupno pesničko delo. Dobitnik je i nagrade „Milan Bogdanović“ za književnu kritiku.
Od prvih pesničkih knjiga, posebno zbirke Kamerna muzika (1991) Saša
Radojčić počinje svoj veoma specifičan pesnički put – stvaraoca, i kako u najnovijoj knjizi – To mora da sam takođe ja (2020) – kaže, „čitaoca“ poezije. U oba slučaja, to je put brižljivog tumača pozicije pesničkog subjekta situiranog između vitalnih pitanja egzistencije i jezika. Radojčić jedinstvenom lirskom vizurom i pesničkim stilom donosi širok raspon tema dajući svakom zbirkom različite aspekte, sagledavajući Vreme i čoveka u vremenu, od nasleđenih predstava pesnika prethodnika do živog i savremenog iskustva. Nikada ne gubi smisao za sažete forme i lirsku obojenost sopstvenog glasa određenog ličnim Trenutkom u vremenu i prostoru. Kroz
dubinu mišljenja i jednostavnost govora Radojčić je izgradio specifičan pesnički opus u srpskoj poeziji. U poslednjoj knjizi To mora da sam takođe ja (2020) Radojčić progovara o bogovima, herojima, svakodnevici, ljubavi, prijateljstvu, vremenu i porodici jednostavnošću iskaza i „opevanjem mišljenja“. Time je Radojčić pesnik erudita, ali i pesnik malih stvari, detalja, medaljona života koji nose svu težinu egzistenije i složenost dijalektike postojanja. Esejista filozofske provenijencije, ali i senzibilni stvaralac, Saša Radojčić svoju najnoviju etapu stvaralačkog sazrevanja obeležava kao prisno viđeno iskustvo, pesnika i ličnog doživljaja.
Najnovijom zbirkom To mora da sam takođe ja (2020) on je potvrdio svoju
punu pesničku zrelost, samim tim i svoje mesto u vrhu savremene srpske poezije. Smislom za najesencijalnije vrednosti, iskazane jednostavnim
jezikom, Radojčić se približava i važnim aspektima stvaranja Desanke Maksimović i to najviše u delu njene refleksivne lirike. Novim stilom Radojčić blisko Desanki Maksimović suptilno detektuje promene koje donosi vreme, iskazuje strepnju i upitanost pred pitanjima čovekove egzistencije i umetničkog stvaranja. Tako ostaje savremen i svevremen pred novim i humanističkim izazovima savremenog društva." iz obrazloženja žirija povodom nagrade "Desanka Maksimović"

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account