logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

RADOSLAV BRATIĆ: PISAC I DOKUMENT

 

SREDA, 23. DECEMBAR  U 19.00

MALA SALA

Ciklus: NAŠI SAVREMENICI
razgovor sa klasicima srpske književnosti
ciklus priređuje: Vesna Kapor
U vreme tobožnjeg brisanja granica, u vreme opsesije neprestano novim, opsesije posedovanja,  materijalizacije i kupoprodaje u svim sferama čovekovog života, književnost ostaje mera smislene potrage za identitetom, put od sebe do sveta. Ona je svedočenje i univerzalno težište vremena, kontinuitet u kome smo svevremeno i sa onima pre nas i onima što će slediti tragove. Ciklus Naši savremenici vezaće različite generacije pisaca i čitalaca. Tu, pored nas, žive imena koja su (o)beležila period od pedesetih godina do danas. Ovim razgovorima podsećamo koliko su velika i važna sećanja i svedočenja u njihovim redovima zabeležena, koliko su  bili inovativni i hrabri, menjali forme, raskrinkavali sistem pripovedanjem i uspostavljali nove književne pravce mešajući tradiciju sa modernim senzibilitetom.
Radoslav Bratić  objavio  je romane „Smrt spasitelja“, „Sumnja u biografiju“ i „Trg soli“, knjige pripovedaka „Slika bez oca“, „Strah od zvona“ i „Zima u Hercegovini“, poetičku knjigu o čitanju „Šeherezadin ljubavnik“, knjigu eseja i kritike „Pisac i dokument“ i knjige izabranih pripovedaka „Zima u Hercegovini i druge priče“ i „Najlepše priče Radoslava Bratića“.
Napisao je i više drama za radio i televiziju. Sam ili sa saradnicima, pripremio je više antologija tekstova iz inostranih književnosti (lužičkih Srba, kineske, indijske, američkih crnaca). Kao urednik u BIGZ-u, uredio je desetak biblioteka domaće i strane književnosti.
Dobio je više nagrada: lista Mladost, Isidora Sekulić, Andrićevu, Ćamil Sijarić, Meša Selimović, Borbina, Kočićeva, plaketa Miloš Crnjanski, Zlatna povelja Car Dušan. Bio je član redakcije ili urednik u više časopisa, a sada je glavni urednik časopisa Nova zora.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account