logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

PUT U SREDIŠTE RAVNE ZEMLJE

c_1100_0_16777215_00_slike_19_03_put_u_srediste.jpg

ČETVRTAK, 21. MART U 19.00 VELIKA SALA

TRIBINA INSTITUTA ZA FIZIKU U BEOGRADU
Nakon serije izuzetno posećenih naučnopopularnih tribina, na martovskoj tribini Instituta za fiziku u Beogradu, na prolećnu ravnodnevicu, u okviru inicijative „Nauka kroz priče“ razgovaramo o širenju pseudonauke, zabluda i teorija zavere u eri društvenih mreža i novih medija.
Mada su snažni dokazi da naša planeta nije ravna ploča bili poznati u Staroj Grčkoj, još pre Aristotela, sredinom 19. veka u Engleskoj grupa mistika i pseudonačunika osnovaće prvi moderni pokret zagovornika Ravne Zemlje. Sa pojavom interneta, takozvani ravnozemljaši okupljaju veliki broj pristalica, a odnedavno, sa širenjem društvenih mreža, njihov broj je znatno porastao.
Kako je moguće da, uprkos ogromnom broju dokaza, u 21. veku ljudi veruju da je Zemlja ravna ploča? Odgovor na ovo pitanje vodi ka uzrocima i mehanizmima kojima se šire različite pseudonaučne ideje, od verovanja u chem trails do tvrdnji antivakcionalnog lobija. Na tribini će se razmatrati uloga obrazovnog sistema i kriza kritičkog mišljenja, kao i različiti pokreti čije mahom bezazleno delovanje ponekad ima pogubne i zabrinjavajuće posledice. Uz debatu, gosti tribine će na jasan i zanimljiv način predstaviti i niz dokaza koji demistifikuju ove zablude, pa tako i one da Zemlja nije okrugla.
U središte Ravne Zemlje putujemo kroz razgovor u kome učestvuju:
dr Marija Mitrović Dankulov, fizičarka, Institut za fiziku u Beogradu; dr Aleksandar Baucal, psiholog, Odeljenje za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; Stanilsav Milošević, astronom, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu; Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica; moderator tribine je Slobodan Bubnjević, „Nauka kroz priče“

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account