logo skc

ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

PREPISKA MILOŠA CRNJANSKOG

Crnjanski.jpg

SREDA, 12. OKTOBAR U 19.00 VELIKA SALA

Priredili: Gorana Raičević, Radovan Popović i Milivoj Nenin
učestvuju: Gorana Raičević i Milivoj Nenin
Prepiska Miloša Crnjanskog, započeta pre Drugog svetskog rata, sa našim najzačajnijim piscima i institucijama, kao i pisma ženi, bratu i drugima. Prepiska Miloša Crnjan-skog je 16. tom kritičkog izdanja njegovih dela. Pred čitaocima je prva knjiga njegove korespondencije, prepiska započeta pre Drugog svetskog rata. U knjizi su sabrana sačuvana i dostupna pisma Miloša Crnjanskog našim najznačajnijim međuratnim piscima i institucijama, kao i prepiska sa članovima porodice. Čitalac knjige saznaće šta je Crnjanski pisao Andriću, Niki Bartuloviću, Anici Savić Rebac, Marku Ristiću, Slobodanu Jovanoviću, Milanu Kašaninu, ali i bratu Jovanu Crnjanskom, supruzi Vidi i mnogim drugim ličnostima.
Posebno su interesantna pisma autora „Lirike Itake” tadašnjim urednicima i izdavačima. U tom segmentu izdvaja se obimna prepiska sa Svetozarom B. Cvijanovićem i Juli-jem Benešićem, iz kojih se vidi u kakvim materijalnim neprilikama je živeo Crnjanski nakon Prvog svetskog rata. Iz mnogih pisama moguće je rekonstruisati put određe-nih knjiga do štampe i njihovog konačnog oblika i imena. Iz drugih, pak, mogu se videti međusobni odnosi srpskih književnika, prilike na kulturnoj sceni Kraljevine SHS i odnosi između Beograda i Zagreba.
Ono što je u pismima najinteresantnije svakako su osobeni komentari Miloša Crnjanskog iz kojih zrači njegova neponovljiva ličnost. Nekada su ti komentari zajedljivi, ne-kada se pod maskom prisnosti krije neka materijalna potreba pisca, ali uvek plene svojim stilom.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account