logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

POLA VEKA KNJIŽEVNE ISTORIJE

SREDA, 7. NOVEMBAR U 19.00 MALA SALA

časopis za nauku o književnosti
učestvuju: Bojan Jović, Vesna Elez, Igor Perišić, Marko Avramović
Književna istorija je pokrenuta 1968. godine, u vreme kada se naša nauka o književnosti uključivala u savremene svetske tokove. Pokretač i prvi glavni urednik bio je Aleksandar Petrov, uz koga su osnivačku redakciju činila istaknuta imena naše tadašnje književne nauke. Od osnivanja, časopis se oslanjao na saradnike naučnoistraživačkih projekata Instituta za književnost i umetnost; od 1991. godine Književna istorija i zvanično postaje glasilo Instituta, i to ostaje sve do danas, kada slavi značajan jubilej – pedeset godina postojanja.
U proteklom razdoblju Književna istorija je postala ugledan časopis iz oblasti nauke o književnosti kako u Srbiji tako i na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Nakon Petrova, glavni urednici časopisa su bili Jovan Deretić, Dušan Ivanić, Miodrag Maticki i Tihomir Brajović, dok je današnji glavni urednik Književne istorije Bojan Jović. Poslednjih godina časopis je, pozicioniranjem na nekoliko međunarodnih naučnih lista, stekao i značajnu međunarodnu reputaciju.
Časopis je tokom svog trajanja bio i ostao otvoren za sve autor(k)e iz zemlje, regiona i inostranstva. Danas radovi prolaze pažljivo razrađen sistem uredničkog i anonimnog recenzentskog čitanja. Na taj način međunarodna redakcija časopisa nastoji da u svakom novom broju podigne kvalitet objavljenih članaka i uspostavi precizne kriterijume i visok standard akademskog pisanja i naučnog istraživanja.
U Književnoj istoriji se objavljuju studije na slovenskim i zapadnim jezicima iz nauke o književnosti, odnosno radovi komparativne, interdisciplinarne ili multidisciplinarne vrste, prikazi i beleške kao i polemička mišljenja. I pored velikog broja radova o stranim književnostima, težište časopisa i dalje ostaje na proučavanju domaće i slovenske književne tradicije.
Razgovor povodom jubileja podsetiće na dugi naučni put časopisa, kao i na sadašnji trenutak i položaj naučne periodike u Srbiji.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account