logo skc

JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

NOBELOVA NAGRADA – KOME I ZAŠTO?

 

PONEDELJAK, 11. DECEMBAR U 18.00

NOVI PROSTOR

Nobelova nagrada dodeljuje se svake godine pojedincima ili grupi čiji je uspeh izvanredan. To uključuje posebna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili poseban doprinos društvu. Pri samom spomenu Nobelove nagrade većina ljudi vidi sliku univerzalnih genijalaca i briljantnih pojedinaca koji su je dobili. Nobelova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu  i izumitelju dinamita. On je 27. decembra 1895. u Švedsko-norveškom KLUBu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodeljivale nagrade najzaslužnijima.
Nobel je bio zaprepašćen i šokiran načinom na koji je svet upotrebljavao njegov izum – dinamit. U  toj činjenici leži razlog njegove odluke da se nagrade dodeljuju onima koji svojim sposobnostima najviše doprinose čovečanstvu. Da li je Nobelova nagrada odlazila uvek u prave ruke, da li je ispolitizovana, zašto su neki odbili da je prime, ko je nagradu dobio više puta, ko su žene laureati... ostaju pitanja na koja tražimo odgovor.
Nagrade se dodeljuju jednom godišnje na svečanosti koji se održava po pravilu 10. decembra - dana kada je preminuo Alfred Nobel.
Istraživanje na temu Nobelove nagrade obavila je jedna izuzetno obrazovana žena, sa mnogo talenata, gospođa Mirjana Cvekić, predavač je inženjer, doajen informacionih tehnologija, humanista, prevodilac i pisac. Njena bogata karijera započela je naučnim delovanjem jer je ona i konstruktor prvog domaćeg tranzistorskog prijemnika, da bi potom  prešla na inovativnu tehnologiju (tada) mikrofilma i radila u inostranim kompanijama.  Radila je kao profesor i stručni urednik časopisa ,,Mikrografija“, autor je nekoliko stručnih knjiga iz oblasti tehnike učestvovala i organizovala na projektima informacionih sistema. Pisanjem i prevođenjem počinje da se bavi u poznijim godinama, a biseri njenog prevodilačkog rada su ,,Medikus“, ,,Jerusalimski dijamant“ i ,,Potomci Medikusa“.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account