logo skc

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

Nina Savčić: Sitkomi o krvnoj porodici i o grupi prijatelja

09-19savcic1.jpg

 

UTORAK, 19. SEPTEMBAR U 20.00

MALA SALA

Ciklus: PREDAVANJA O SITKOMU
analiza žanrovskih pravila, uz prikazivanje izabranih kadrova i diskusiju
Kod izbora tema i setinga, komedije situacije oslanjaju se na dva ambijenta: dom i posao. Tako dobijamo dva tipa sitkoma: o porodici i o autoritetima. Porodični sitkomi ne prikazuju samo zbivanja u primarnoj porodici. Porodična zajednica često je pervertirana u nestandardnu ili metaforičnu porodicu: samohrani roditelji sa decom Julija, porodice sa čudnim članom (Alf) ili porodice kao što je Porodica Adams. Iako se pominju dva tipa sitkoma, atribut u sintagmi „porodični sitkom“ je redundantan, zato što svi sitkomi uključuju neku vrstu porodične jedinice. Obavezna kvaziporodična struktura postoji da bi se zadovoljila potreba publike jer se ovaj žanr gledaocima obraća kao članovima porodice.
Sitkomi o porodici uče nas kako da budemo tolerantni, kako da razgovaramo o različitim temama, uglavnom dnevnim, a da se pri tom ne potučemo.
Prava porodica, čiji su članovi povezani krvnim srodstvom, uzima se kao konzervativnija zajednica koja podržava status quo porodičnih vrednosti.
Frendskomi govore o grupi prijatelja koji se ponašaju kao da su porodica. Oni se uglavnom obraćaju mlađoj publici koja je ideološki otvorenija i buntovnija. Već time što razbijaju uobičajeni obrazac, oni postaju polje na kome se ispituju nove ideje i novi odnosi. Tako su oni kritičniji od klasičnih porodičnih sitkoma.

 Sitkom  Sitkom  Sitkom

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account