logo skc

20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Од 28. септембра до 1. октобра 2023. године.
Концерт камерних ансамбала ФМУ
ПОНЕДЕЉАК, 19. ЈУН У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
Марија Крстевски: Ламент
ДО 16. ЈУНА ГАЛЕРИЈА СКЦ НБГД
Изложба радова студената одсека Примењено вајарство ФПУ у Београду
СРЕДА, 14. ЈУН У 19.00 ГАЛЕРИЈА СКЦ

NINA SAVČIĆ: GEJ SITKOM

filmforum_17_oktobar_1_will_and_grace.jpg

 

UTORAK, 17. OKTOBAR U 20.00

MALA SALA

CIKLUS: PREDAVANJA O SITKOMU
(Elen / Ellen: 1994-1998; Vil i Grejs / Will and Grace: 1998 -2006) Analiza žanrovskih pravila, uz prikazivanje izabranih kadrova i diskusiju
Gej sitkom: Are you really gay?
Kao i sitkom o afroameričkoj zajednici, serije o gej populaciji nose oprečne poruke. S jedne strane, gejkom otvara važno pitanje ljudskih sloboda, sloboda na seksualno opredeljenje. S druge strane, iako na prvi pogled izgleda da svojom temom publiku priprema za tolerantniji odnos prema gej zajednici, na dubljem nivou on zadržava poziciju strogog društvenog sudije i presuđuje u korist „heteronormalnog“. Tako on izneverava kapacitet za subverzivno koji komedija, tako i sam sitkom, ima.
Sitkom je jedan od prvih žanrova koji razmatra pitanja gej kulture. U sitkomu „Elen“ prvi put je prikazano javno izjašnjavanje o homoseksualnoj opredeljenosti junakinje koja je i privatno gej. U seriji „Vil i Grejs“ prvi put je prikazano gej venčanje u „prajm tajmu“ na televiziji u epizodi „Coffe and Comitmant“. S te strane, ovo je progresivan sitkom. Međutim, u sceni venčanja gej para, ljubavne zavete pred oltarom izgovaraju Vil i Grejs. Dvojica muškaraca čije venčanje je tema epizode nijednom za to vreme nisu bili prikazani. Venčanje je sa mesta za budući bračni par bilo premešteno i odigrano u publici, sa akterima koji su inače tokom serije često predstavljali upravo supružnike. U konačnom rezultatu sitkom „Vil i Grejs“ predstavlja parodiju na heteroseksualni, kao i na homoseksualni odnos.

 NINA SAVČIĆ: GEJ SITKOM  NINA SAVČIĆ: GEJ SITKOM  NINA SAVČIĆ: GEJ SITKOM

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account