logo skc

JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)

LEON KOJEN: U TRAŽENJU NOVOG

SREDA, 17. JUN 2015. u 19.00

MALA SALA

učestvuju: Jasmina Ahmetagić,  Slobodan Antonić, Miloš Ković, Milosav Tešić i autor
Vraćanje, promišljanje i istraživanje minulim  književnim i društvenim događajima kao neminovno preispitivanje vremena u kome jesmo i istovremeno kao odgovor na mnoge dileme i rasprave, ukazuje se kao nepobitna potreba. Istražujući srpsku kulturu i književnost s početka dvadesetog veka, kao neupitni temelj kulturne svesti, profesor Leon Kojen u ovoj knjizi daje istovremeno i istorijski i teorijski pregled perioda koji je i jedan od naijntrigantnijih i najsvetlijih u našoj prošlosti.
Knjiga se bavi pitanjem individualizma u srpskoj kulturi početkom 20. veka, o liberalnom duhu Sprskog književnog glasnika, o modernosti i modernizmu.
„Najrazvijenija strana srpske kulture između 1900. i 1914. bila je književnost u koju su Rakić i Dučić, Pandurović i Dis, a zatim u prozi Veljko Milićević, Milutin Uskoković i Isidora Seku¬lić prvi put uneli moderan duh, potpuno preo¬brazivši malu provincijsku literaturu kakva je bila srpska početkom devedesetih godina 19. veka, posle rane smrti Vojislava Ilića. Zato je najveći deo ove knjige posvećen upravo književnosti i načinu na koji su je individualizam i liberalni duh srpske inteligencije tog vremena s jedne strane svojim uticajem oblikovali, a s druge dobili u njoj snažan, umetnički uobličen izraz.“ Leon Kojen

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account