logo skc

Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

Gordana Novaković i Miroslav Miša Savić, prezentacija zajedničkih radova

filmforum_20_mart_novakovic_i_savic_1.jpg

 

UTORAK, 20. MART U 20.00

MALA SALA

Ciklus: Višemedijsko stvaralaštvo i umetnici
U okviru ovog ciklusa Sekcija proširenih medija ULUS i SKC predstavljaju stvaraoce u oblasti višemedijske umetnosti. Polimediji, višemediji, transmediji, intermediji, prošireni mediji, kao i multimediji jesu alternativni termini kojima se mapiraju prakse koje još predstavljaju izazov teoriji i istoriji umetnosti, u velikoj meri zarobljenim u okviru modernističke paradigme koja na naglašen način insistira na medijskim podelama u stvaralaštvu.
Miroslav Miša Savić i Gordana Novaković predstaviće i razgovarati o zajedničkim pionirskim radovima iz oblasti nove medijske i kompjuterske umetnosti, o prirodi timskog rada, kao i o kreiranju konteksta za nove umetničke tendencije kao dela umetničke prakse.
Gordana Novaković je diplomirala 1974. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku za primenjeno slikarstvo. Od 1984. kada je započela svoje prve eksperimente sa računarskom tehnologijom do danas bavi se istraživanjima koje objedinjuju umetnost i nauku i primenom digitalne tehnologije u umetničkoj praksi. Od 2004. je prvi gostujući umetnik na University College London (UCL)) pri Katedri za kompjuterske nauke gde je osnovala istraživački forum za umetnost i nauku pod nazivom „Tesla”, kojim kao kustos rukovodi do danas. Poslednjih godina, uz ostale aktivnosti Gordana razvija svoj koncept neuroplastičnih umetnosti, istražujući mogućnosti novih interaktivnih umetničkih formi baziranih na oblasti neurologije koja se bavi neuroplasticitetom - sposobnošću mozga za brze i radikalne promene izazvane novim čulnim nadražajima.
Miroslav Miša Savić diplomirao je na FMU 1979. u klasi prof. Vasilija Mokranjca. Pored akademskog obrazovanja pohađao je kurseve iz oblasti moderne i elektroakustičke muzike (Letnji kurs savremene muzike u Darmštatu kod Đerđa Ligetija, jednogodišnji kurs sa obukom u Elektronskom studiju Radio Beograda kod Pola Pinjona i Vladana Radovanovića).  Autor muzičkih i multimedijalnih radova, dela iz domena filmske, baletske i pozorišne umetnosti (filmovi Milutina Petrovića, predstava „Trinidad“, više igračkih projekata za trupu „Mimart“ Nele Antonović), pokretač i producent ansambala za izvođenje savremene muzike (OPUS 4, Ansambl za drugu novu muziku, Disfilharmonija), izdavač svih vrsta publikacija vezanih za novu muziku (ploče, kasete, CD-ovi, katalozi i knjige).
Ciklus razgovora organizuju Vladeta Stojić, višemedijski umetnik, Sekcija proširenih medija, ULUS i Stevan Vuković, urednik Filmforuma SKC.

gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account