logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

ERA KOMUNIKACIJE

PETAK, 27. MAJ U 18.00

MALA SALA

SKC u saradnji sa kulturnim udruženjem Nova Akropola
predavač: Daliborka Kiković
Nova Akropola je kulturno udruženje koje se bavi životnim obrazovanjem na način na koji su to radili antički preci  – škola filozofije na klasičan način. Nova Akropola definiše filozofiju kao „ljubav prema mudrosti” – onako kako su je definisali stari grčki filozofi. Svi želimo da budemo malo mudriji i malo srećniji. Upoznajte se sa praktičnom filozofijom koja omogućava kvalitetniji život.
Reč komunikacija u svom latinskom izvornom smislu, doslovno znači „pozajedničiti“. Komunikacija je razmena vitalnih elemenata koji omogućavaju obostrani rast i nadopunjavanje. Ako to nije tako, ona se pretvara u prosti „dodir“ ili „sudar“. Da bismo razvili sposobnost komunikacije potrebno je: 1. Znati slušati; 2. znati osećati; 3. Znati misliti; 4. Znati govoriti; 5. Znati razgovarati
Da bi se razgovaralo moramo imati nešto da kažemo, treba da imamo jasne ideje, da znamo kada počinjemo i kada završavamo to što imamo za reći. Ne treba se bojati ni svojih ni tuđih ideja. Upravo razgovor dozvoljava ovu zdravu razmenu između onih koji znaju da zadrže svoje mišljenje, ali da zbog toga ne prestaju da slušaju objašnjenja sagovornika. Poteškoća nastaje kada govor treba da izrazi ono što mislimo i osećamo, kada, osim što govorimo, treba da slušamo druge koji takođe govore i da pronađemo najbolji način komunikacije.
Šta znači govoriti? To je korišćenje verbalnog jezika da bi nas drugi razumeli. To je izražavanje pravim rečima na pravom mestu, u pravo vreme, ni previše ni premalo, s dovoljnom jasnoćom. Da bismo to postigli, pre nego što krenemo da govorimo, treba preći prethodne stepenice: znati osećati i znati misliti.
Znati razgovarati. To je muzička umetnost u kojoj se kombinuje dva ili više instrumenta. To znači napraviti mesta za druge glasove, ne okupirajući se sve vreme zvukom sopstvenog glasa. Pronaći pravi trenutak da se unese neka reč, odnosno, ideja ili osećanje, i da se zastane kako bi drugi mogli da zasviraju na svojim žicama.
Razgovor je složena umetnost koja ne zavisi od jednog čoveka, jer nas je dvoje ili više koji treba da se povežu i komuniciraju. Umeće dijaloga zapravo je umeće zajedničkog života u kome se rađa veći kvalitet ljudskih odnosa i otkrivaju nove humane vrednosti.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account