logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

DVA GLASA PLUS KRITIČAR: ZORAN NEDELJKOVIĆ I NEBOJŠA LAZIĆ

SREDA, 13. SEPTEMBAR U 19.00

MALA SALA

učestvuju: Zoran Nedeljković, Nebojša Lazić i Marija Jeftimijević-Mihajlović

„Razumevanje poetike srpskih pesnika koji su na prostorima Kosova i Metohije stvarali, živeli i kreirali jednu novu, pesničku realnost, ali realnost koja je bila idejna okosnica očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, u znatnoj meri biće olakšano ukoliko imamo u vidu dijahronijski kontinuitet u kome je istorijsko nasleđe, s manjim ili većim oscilacijama, činilo osnovnu poetičku paradigmu srpskog pesništva. Tu prvenstveno treba imati u vidu književnu tradiciju Kosova i Metohije čiji razvojni put karakterišu usponi, padovi, prekidi i ponovni počeci.
Poezija je imala naglašen nacionalni sadržaj i kao osnovno poetičko i ideografsko čvorište – Kosovski mit i kosovsko opredeljenje, i to na način kako ga je opisao i Zoran Mišić u eseju ,Šta je to kosovsko opredeljenje’, kao pre svega duhovno i pesničko opredeljenje.  To opredeljenje je ,deo metafizičke odbrane pesnika protiv nove apokalipse’, protiv duboke plime propadanja, novih istorijskih stradanja, novih progona koje je doneo kraj XX veka. To je sasvim u duhu tvrđenja Nikolaja Berđajeva da je stvaralački čin uvek oslobođenje i prevladavanje. Odnosno da ,užas, bol, nemoć, uništenje moraju biti pobeđeni stvaralaštvom’, jer stvaralaštvo ,u suštini jeste izlazak, ishod, pobeda’“. Marija Jeftimijević-Mihajlović
Zoran Nedeljković rođen je 1964. godine u Prištini. Trenutno živi u Kraljevu. Radi na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici kao profesor sociologije kulture. Član je Udruženja književnika Srbije.. Zbirka „Feniksovim perom“ nastavak je prethodne knjige „Šaptač“ kao njen lirski i misaoni završetak.
Nebojša Lazić rođen je 1966. godine u Aleksincu. Magistrirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Predaje opštu književnost i srpsku književnost 20. veka na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Objavio je studije: „Antiutopijska trilogija Borislava Pekića“ (2013) i „Vreme i prostor u Zlatnom runu Borislava Pekića“ (2016), kao i roman „Opraštanje“ (2014).

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account