logo skc

ПУТОВОЂЕ – приче о писцима
ПЕТАК, 13. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
НОВА ПРЕДМЕТНОСТ
СРЕДА, 18. ОКТОБАР У 19.00
Александар Станковић: Из своје коже: Живот с депресијом
ПЕТАК, 20. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Од 28. септембра до 1. октобра 2023. године.

Ciklus predavanja: LEPENSKI VIR, OSVIT CIVILIZACIJE NA BALKANU

 

ČETVRTAK, 15. OKTOBAR U 18.30 

ATRIJUM SKC NOVI BEOGRAD

govore: arheolog praistoričar Jelena Palamarević, Sedmorečje, škola praistorijske arheologije
Lepenski Vir se nalazi na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Iskopavanja na ovom nalazištu započeta su 1965, kada je u stvari otkriven najmlađi sloj koji pripada starijem neolitu. Dve godine kasnije, 1967, profesor Dragoslav Srejović nailazi na prve tragove ove veličanstvene kulture koja Srbiju čini kulturnim središtem sveta u mezolitu.
Jedinstveni mezolitski lokalitet Lepenski vir nazvan je po viru na Dunavu i bio je sedište jedne od najsloženijih i najvažnijih kultura praistorije. Tokom iskopavanja nađena je ribarska lovačka naseobina sa sedam sukcesivnih slojeva naselja i 136 sakralnih ili stambenih objekata. Sedam velikih, sukcesivno podizanih naselja mezolitskih ribolovaca, lovaca, sakupljača hrane i prvih zemljoradnika i stočara, devet milenijuma čuvalo je tajnu koja ni do dan-danas nije sasvim otkrivena.
Veliki broj monumentalnih kamenih struktura inspirisan je ribom morunom koja je bila jedno od njihovih božanstava. Pronađeni su i mnogobrojni žrtvenici, vatrišta i trapezoidni neimarski objekti podizani prema jedinstvenoj arhitektonskoj šemi.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account