logo skc

JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)

CIKLIZACIJA SRPSKE POEZIJE

seatovic_deo1.jpg

 

SREDA, 9. FEBRUAR U 19.00

MALA SALA

razgovor povodom knjiga Svetlane Šeatović Dimitrijević:  Epizacija poezije i Deo kao celina &  celina kao deo
učestvuju: Petar Pjanović,  Marko Radulović, Aleksandar Jovanović i autorka; moderator: Vesna Kapor
Knjiga Svetlane Šeatović Dimitrijević naslovom i podnaslovom veoma precizno određuje predmet istraživanja i njegove vremenske granice. Autorka se, naime, usmerila na, kod nas relativno neistražen i teorijski nedovoljno osvetljen problem lirskog ciklusa koji je u drugoj polovini 20. veka bio predmet pažnje, pre svega ruskih i nemačkih autora. Utoliko je teorijski značaj ove knjige veći jer može biti podsticajan za dijalog o ciklusu i ciklizaciji u srpskoj književnosti. (Jovan Delić)
Studija Svetlane Šeatović Dimitrijević, sažeto rečeno, donosi nam dve stvari: prvo, uvide u to koliko su srpski pesnici dvadesetoga veka (a reč je o najznačajnijim srpskim pesnicima 20. veka, od Jovana Dučića, Sime Pandurovića i Miloša Crnjanskog do Ivana V. Lalića, Skendera Kulenovića, Stevana Raičkovića i Aleka Vukadinovića) težili da svojim pesmama, i to odmah u knjigama u kojima su objavljene, obezbede šira kontekstualna značenja, odnosno koliko su bili majstori svoga zanata; i drugo, koliko su poznavanja modernih književnih teorija dragocena za nova čitanja naših književnih tekstova, kada se shvate (što je ovde slučaj) kao dragoceni instrumenti u tumačenju, a ne kao prilika za pokazivanje učenosti autora!
 (Aleksandar Jovanović)
Uz provere osnovnih saznanja o problematici ciklusa i ciklizacije, koji nužno podrazumeva razumevanje koncepta celine, dr Šeatović Dimitrijević pokazuje kako se veliki broj izuzetno važnih dela, pa čak i čitavi opusi naših stvaralaca, ne mogu dobro razumeti ukoliko i ovaj aspekt nije valjano istražen. Zato su se uz dva autora Popu i Lalića, koji su u središtu pažnje prethodne studije Deo kao celina & celina kao deo. Struktura i semantika ciklusa u poeziji Vaska Pope i Ivana V. Lalića, u novom rukopisu našle studije koje obrađuju čitav niz autora i dela, i time pokazuju značaj pitanja ciklusa u književnoistorijskoj perspektivi, a zatim njegovu aktualnost u savremenoj literaturi. (Aleksandar Jerkov)

 Ciklizacija srpske poezije  Ciklizacija srpske poezije  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account