logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

Boris Trbić i Jelena Tucaković: Na kraju aleje lipa: triptih o poslednjim danima

na_kraju_aleje_61.jpg

SREDA, 9. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

učestvuju: Jelena Tucaković, Miloš Milojević i Boris Trbić (obraćanje iz Australije)

„Na kraju aleje lipa: triptih o poslednjim danima“ govori o sudbinama troje srpskih slikara stradalih u represalijama nad stanovništvom okupiranog Srema u Prvom i Drugom svetskom ratu - Danice Jovanović, Save Šumanovića i Rafaila Momčilovića. Umetnici različitih senzibiliteta odrastali su u drugačijim epohama, sredinama i društveno-ekonomskim uslovima i nestali u nejednakim životnim dobima.

Danica Jovanović vratila se sa studija u Minhenu u trenutku kada je tek počela da stiče umetničku zrelost i da ispituje granice umetničkog izraza, i izgubila život ne uspevši da realizuje svoj umetnički potencijal. Sava Šumanović se nakon povratka iz Francuske nastanio u rodnom Šidu gde je, razvijajući nove pravce u svom stvaralaštvu, gradio tematske celine koje su često uključivale lokalne motive. Nastradao je u raciji 1942. godine, zajedno sa još oko stotinu pedeset Šiđana. Iguman Rafailo Momčilović odveden je iz manastira Šišatovac u šezdeset i šestoj godini, u dobu kada je, preokupiran duhovničkim obavezama, imao manje vremena i energije za umetnički rad. Nestao je u pokretima kolona zarobljenih civila koje su se mimoilazile i susretale na stanicama i putevima usmerenim ka jednom odredištu.

Ova knjiga je skup fragmenata o smirenju pred licem zla i susretu sa smrću. Tišine gotovo uvek onespokojavaju. Znamo da tokom perioda poznatog po ideologizovanim čitanjima istorije, tragične sudbine ovih umetnika nisu skrivane, ali im se, osim sačuvanih činjenica i svedočenja najbližih, nije posvećivala dovoljna pažnja. „Na kraju aleje lipa“ odlazak u smrt sagledava u kontekstu aspiracija, iskustava, razočaranja i novih početaka koji su obeležili životne puteve umetnika koji su jednom poželeli da pripadaju evropskom kulturnom krugu.

I koje je, u velikim svetskim sukobima, spržilo sunce.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account