logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

ALEKSANDAR GAJIĆ: ZVUK I ZAJEDNICA: ROK MUZIKA I SUDBINA ZAPADA

c_1100_0_16777215_00_slike_18_10_Gajic-Zvuk-i-zajednica.jpg

SREDA, 3. OKTOBAR U 19.00 MALA SALA

učestvuju:  Alkesandar Raković, Vladimir Dobrosavljević i autor
Knjiga iz multidisciplinarne perspektive odgovara na niz pitanja: Kako je nastao rokenrol? U čemu je dubinska sličnost evropskih mitova i američke popularne muzike? Da li je rok muzika bila autentičan poziva na zajedništvo u vreme ubrzanog otuđivanja zapadnog čoveka? Kako su krupni kapital i giganti muzičke industrije reagovali na eksploziju rok muzike i njenu popularnost?
Knjiga se  bavi  duhovnom kontekstualizacijom rok muzike i rok kulture, u doba kada rokenrol kao pogled na svet i način života sve brže nestaje sa našeg obzorja.
„Rokenrol je prošao svoj dug razvojni put u kome je, ubrzano, ponovo proživeo sve kreativne faze zapadne kulture od srednjeg veka do kraja postmoderne, da bi se na kraju zaglavio u plićaku sopstvenih žanrovskih reciklaža i manirizma. Njegovo pretvaranje u korporativnu popularnu muziku predstavlja nesumnjivi kraj rokenrola, ali je to umiranje jedan dugotrajan proces uvučen u ciklizam moderne industrije zabave koja mu daje neophodnu infuziju i „drži ga na aparatima“. Naravno, zanimljiva muzika i pojedini kvalitetni autori uvek će povremeno iskrsavati, dokle god je sveta i veka. No jedno tako energetski i kreativno moćno, ekspresivno usmerenje čitavih generacija kroz „svoj zvuk“ – kakav je bio rokenrol u svojim mladalačkim danima – teško da se više ikada može ponoviti.“ Autor
Aleksandar - Saša Gajić viši je naučni saradnik Instituta za evropske studije čija se istraživanja kreću na prostoru društvene i pravno-političke teorije, međunarodnih odnosa i studija kulture.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account