logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

АЛЕКСАНДАР САША ПЕТРОВ: МЕМОРОМАН 2

memoroman_73.jpg

СРЕДА, 24. ЈАНУАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА

разговор поводом књиге
учествују: Светлана Шеатовић, Јелена Панић Мараш и Предраг Петровић
„Ова је књига мемоарска проза и роман, али с додатом вредношћу питања и одговора које је аутор осмишљавао пишући о свему што чини живот – објективни и јавни, субјективни и лични, свесни и подсвесни. Сагледавао је себе споља и изнутра, сагледавао је друге и себе као „другог”, писао о стварним и фиктивним догађајима, играјући истовремено улогу аутора и лика у наративу, писао је отворено и о својој болести, о путу ка смрти и тренутку кад ће се сусрести Ерос, у ширем смислу животна снага стваралаштва (животног и књижевног), и Танатос. То је тренутак када све што је било и јесте мења стање и постаје недокучива светлост, те само трагови остану у причи, врху леденог брега.
Многи стварни догађаји тичу се својеврсног „откривања Америке” и себе у њој, други се односе на сусрете с људима у разним деловима света, трећи су о породици, четврти о свести о ближењу сусрета Ероса и Танатоса у сасвим личном контексту, неки сегменти су приче произашле из снова, а има и аутопоетичких одломака, прилози су жанровски различити, а сви заједно чине „Мемороман“ који жанровске границе помера у сиву зону отворених могућности.
И читање је зона отворених могућности. Читалац нека отвори прозоре које жели и нека пусти да у његов свет уђе зрак туђег живота пре него што затвори „Мемороман“.“ Кринка Видаковић Петров

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account