logo skc

20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Од 28. септембра до 1. октобра 2023. године.
НОВА ПРЕДМЕТНОСТ
СРЕДА, 18. ОКТОБАР У 19.00
ПУТОВОЂЕ – приче о писцима
ПЕТАК, 13. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
Александар Станковић: Из своје коже: Живот с депресијом
ПЕТАК, 20. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА

RAJKO PETROV NOGO: NIJE SVE PROPALO KAD PROPALO SVE JE

rajko-petrov-nogo.jpg

 

SREDA, 12. OKTOBAR U 19.00

MALA SALA

Ciklus: NAŠI SAVREMENICI
razgovor sa živim klasicima srpske književnosti
učestvuju: Svetislav Božić, Jana Aleksić, Aleksandar Milanović, Nikola Marinković i autor; urednik i moderator: Vesna Kapor
Ciklus NAŠI SAVREMENICI veže različite generacije pisaca i čitalaca. Tu, pored nas, žive pisci koja su (o)beležili period od proteklih decenija pa do danas. Ovim razgovorima podsećamo koliko su velika i važna sećanja i svedočenja u njihovim redovima zabeležena, koliko su bili inovativni i hrabri, menjali forme, raskrinkavali sistem pripovedanjem i uspostavljali nove književne pravce mešajući tradiciju sa modernim senzibilitetom.
Rajko Petrov Nogo, zasigurno je jedan od pisaca koji su duboko u bilu vremena kao metafizičke kategorije, ali i kao društveno-istorijske pojave.  Beležeći od nepojamnosti i zaborava, ne samo mitologiju i tradiciju kolektiva, već i duboku lirsku nit pojedinca, te njihovu saobraženost sa identitetom kao nepobitnom kategorijom opstanka, on je istovremeno i rizničar i kritičar.
„Ovakvim putevima pesničkog stasanja Rajko Petrov Nogo uspeo je u nečem što je u poeziji možda najteže: da veran svom ličnom glasu i liku svoj slučaj saobrazi sa sudbinom i duhovnim obrascima cele jedne kulture. Otuda se njegove toliko lično intonirane pesme ne doimaju više kao samo njegove, već i kao naše zajedničke“. Nikola Koljević
Rajko Petrov Nogo, pesnik, esejista i književni kritičar. Piše poeziju, eseje, književne kritike. Dobitnik je mnogih nagrada ( „Brankove“, „Jovan Dučić“, „Milan Rakić“, „Isidora Sekulić“, „Desanka Maksimović“, „Meša Selimović“, „Žička hrisovulja“....) Neki od poznatih naslova kojima je pisac osvojio i kritiku i publiku su: „Zverinjak“, „Lazareva subota“, „Nek padne snijeg, Gospode“,  „Nedremano oko“, „Ječam i kaloper“, „Jesi li živ“, „Zapiši to. Rajko“, „Preko pepela“.... Izabrana dela u sedam knjiga Rajka Petrova Noga objavili su:  „Štampar Makarije“ (Beograd), „Obodsko slovo“ (Podgorica) i „Hercegovina izdavaštvo“ (Trebinje).

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account