logo skc

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ДИЗАЈН СЕКЦИЈЕ УЛУПУДС-А
ПЕТАК, 19. ЈАНУАР У 19.00
ТИБЕРИУ БЕКА
1 - 19. ФЕБРУАР
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
Биће презентоване све информације о упису, студирању, студентском животу и могућностима након завршених основних, мастер или докторских студија

RAJKO LUKAČ: PISAC NA USIJANOM LIMENOM KROVU BIBLIOTEKE I POSMRTNA SVADBA

SREDA, 21. NOVEMBAR U 19.00 MALA SALA

knjige priča, razgovor
„Pisac na usijanom limenom krovu“ - već samim naslovom knjige kratkih priča Lukač nagoveštava duhovito štivo. Mada u prvoj priči junak-čitalac kaže kako mu „ne treba ni znanja ni zabave, već riječi koje će mi olakšati ćutanje“, Lukač uspeva da izbegne poučavanje, ali ne i ono što je zajedničko i minijaturama na jednoj i razvijenijim pričama na tri stranice – ironiju i samoironiju koja će i te kako zabaviti čitaoca, ali i ostaviti ga zamišljenog nad svakim segmentom ove proze. Svoje priče gradi od snoviđenja i uličnih prizora, secira stvarnost i suptilno se ruga književničkom pozivu i književnicima, čitaocima, političarima... život pretvarajući u nonsens, paradoks i grotesku, u svojevrsnu ljudsku menažeriju.
„Meni su najdraži ciklusi ,Odlomci duže nervoze’ i ,Siroti mali pisci’, jer se u njima bavim temama koje dobro poznajem, a to je književni život i karakteri pisaca. Nisam htio da priče odlutaju u fantastično, ali kad se opisuju snovi onda je to na ivici realnog i fantastičnog. I koliko god mnoge od njih izgledale da su izmaštane, one su u svojoj biti vrlo realne i autentične. Takođe sam se poigravao formom i stilovima (,Alisa u zemlji vijesti’, ,Rep priče’...), pa se nadam da su i ti eksperimenti dali zadovoljavajući rezultat.“ R. L.
Zbirka „Posmrtna svadba“ sačinjena je od prerađenih i dopisanih priča, pisanih dokumentarističkim stilom, tako što se na fonu istorijskih događaja oslikavaju tragične ljudske sudbine.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account