logo skc

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

DRAGANA RATKOVIĆ: Pesnik i emigracija: konceptosfera doma i domovine u poeziji Aleksandra Petrova

monografija-28-korice-page-001_.jpg

SREDA, 13. OKTOBAR U 19.00 VELIKA SALA

razgovor povodom knjige

učestvuju: Aleksandar Petrov, Miloš Kovačević, Predrag Petrović i autorka

„Opozicija svoj – tuđ i unutrašnji prostor – spoljašnji prostor, karakteristična za konceptualno polje doma, u poeziji A. Petrova ističe vrednosti zatvorenog, udobnog, intimnog prostora ličnog posedovanja, svojine tog prostora, zbog čega se dom u domovini vrednuje pozitivno, kao svoj, a dom u inostranstvu ili dom kao društvena institucija negativno, kao tuđ.“ D. Ratković

Aktuelnost i inovativnost D. Ratković uočljiva je u istraživanju kulturnih koncepata doma i domovine u poeziji Aleksandra Petrova, srpskog književnika i proučavaoca književnosti koji piše i na ruskom.

Cilj istraživanja je bio da se utvrdi šta predstavljaju dom i domovina za ovog pesnika kao srpskorusku je­zi­čku ličnost, ko­smopolitu ukorenjenog u dve duhovne i kulturne tradicije (srpsku i rusku) a jednu ver­sku (pravoslavnu) i člana emi­grant­ske porodice, kakav je odnos po­et­skog i poetizovanog u profilisanju ovog pojma u poe­ziji Aleksandra Petrova prema ele­men­tima koji kon­sti­tu­išu koncept doma i domovine u savremenom srpskom jeziku kao i odnos kon­­ceptualizacije doma i domovine u poetskom diskursu ovog pesnika, s jedne strane, i kon­ceptu­ali­za­ci­je tog istog pojma u srpskom knji­ževnom i religijskom diskursu, s dru­ge stra­ne.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account